Vuodesta 2025 alkaa pian jo olemaan ensimmäinen neljännes takana. Alkuvuosi on ollut kiireinen ja samalla todella opettavainen. Olen päivittäin kiitollinen, mutta yhä myös epäuskoinen saamastani mahdollisuudesta toimia tänä vuonna Turun KY:n hallituksen puheenjohtajana. Nyt kun kevätlukukautta on enää yksi(!!!) kuukausi jäljellä, voin sanoa oman alkuhämmennykseni olevan pikkuhiljaa takana, ja tämän vuoden projektit työllistävätkin jo melkoisesti.
Turun kauppakorkeakoulussa alkaa syksyllä 2025 uusi, englanninkielinen ja kansainvälisille opiskelijoille suunnattu kandivaiheen tutkinto-ohjelma. Kansainvälinen kandi-ohjelma on pyörinyt Mercatorin puheissa jo pidempään, ja myös Turun KY:llä on ollut valmistautumisaikaa runsaasti. Silti käytännön kysymyksiä uudesta tutkinto-ohjelmasta on mielessä useampia itse kullakin, ja lähestyvä syksy jännittää ainakin allekirjoittanutta. Mitä uudet kandivaiheen englanninkieliset kv-opiskelijat merkitsevät TuKYlle ja kauppiksen opiskelijoille, ja millaisia muutoksia tilanne saattaa vaatia?
Uuteen tutkinto-ohjelmaan tullaan ottamaan noin 20-30 opiskelijaa. Myös suomenkieliset opiskelijat ovat voineet hakea ohjelmaan kevään ensimmäisessä yhteishaussa, ja onkin odotettavaa että ainakin osa uuden kv-kanditutkinnon opiskelijoista ovat suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneita. Jo tällä hetkellä kauppakorkeakoulussa opiskelee maisterivaiheen kansainvälisiä tutkinto-opiskelijoita, ja tottakai vaihto-opiskelijoita. Opiskelijayhteisössä on kuitenkin yleistä että aktiivisimmat osallistujat ovat kandivaiheen opiskelijoita, jonka takia erityisesti nyt kansainvälisten opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksiin halutaan panostaa myös TuKYllä, samalla parantaen koko yhteisön kansainvälisyyttä.
Uusi tutkinto-ohjelma on pitänyt useampaa hallituslaista kiireisenä kevään aikana. Suurimman työn opiskelijoiden orientaation ja vastaanoton suunnitelemisesta ovat tehneet kv-vastaava Samuli ja sopo Anni. Omalta osaltani olen keskittynyt kv-opiskelijoiden osallistumismahdollisuuksien parantamiseen, esimerkiksi päätöksentekoon tai toiminnan järjestämiseen. Tämä edellyttää syvempää kaksikielistymistä ja mm. kaikkien dokumenttien kääntämistä myös englanniksi, sekä tarvittaessa esim. TuKYn, jaostojen ja toimijaryhmien syys- ja kevätkokouksien tulkkaamista. Tällä hetkellä ideana on, että lähitulevaisuudessa myös TuKYn syyskokouksessa voi englanninkielinen kv-opiskelija hakeutua hallitukseen tasavertaisena hakijana.
Tiedekuntana Turun kauppakorkeakoulu on kuitenkin jatkossakin sitoutunut suomenkieliseen opetukseen, ja Turun KY:n sääntöjen mukaan myös meidän yhdistyksemme kieli on suomi. suomen kielen asemaa ei haluta syrjäyttää. Muun muassa Vaasan kauppiksesta on kuulunut huonoja kokemuksia suomen kielen syrjäyttämisestä pääasiallisenä viestintäkielenä, ja henkilökohtainen uskomukseni on, että kaksikielisyys on meille paras ratkaisu.
Syksyn uudistusten lähestyessä halusin valottaa hieman koulumme ajankohtaista aihetta asiasta kiinnostuneille. Vielä ennen syksyä ja sen uudistuksia on meillä kuitenkin edessä ansaittu kesä(loma), ja toki sitä ennen kevään päättävä huikea Turun KY:n vappu. Sitä odotellessa!

Ossi Ryynänen
Hallituksen puheenjohtaja