NESUlaisin sanankääntein saan vihdoin todeta, että on tullut aika kirjoittaa oma testamenttini viime vuodesta. Toimin vuoden 2018 Turun KY:n hallituksen puheenjohtajana, enkä vaihtaisi siitä päivääkään pois. Ensimmäisen julkisen testamentti-nimisen kirjoituksen laati vuoden 1983 puheenjohtajana toiminut Timo Hiekkaranta ja saan nyt kiitollisena jatkaa tätä perinnettä.

Vuosi 2018 tulee jäämään parhaiten mieleeni sarjana tapahtumia, jotka ovat osoittaneet minulle suunnan pitkälle eteenpäin. Henkilökohtaisella tasolla viime vuosi on antanut minulle valtavan määrän arvokkaita kontakteja ekonomiverkostooni ympäri Suomea, todella merkittävän kokemuksen ison järjestön (mittareina mm. talous, organisaation koko tai merkityksellisyys turkulaisessa opiskelijaelämässä) johtamisesta sekä luultavasti edellisestä johtuen viime kesän työharjoittelun ja sitä kautta nykyisen työpaikkani. Viime vuosi on muuttanut monet entiset tuttuni nykyisiksi läheisiksi ystävikseni sekä myös saanut minut itkemään niin hyvässä kuin pahassa. Ikimuistoisimmat kyyneleet taisin vuodattaa 500 ihmisen edessä vuosijuhlapuheessani.


Kokonaisuutena vuosi 2018 on opettanut minulle johtajuudesta, menestymisestä, epäonnistumisesta sekä tunnistamaan elämässä oikeasti tärkeät asiat.

Vaikka viime vuosi on ollut minulle merkittävä, se on ollut myös ylpeydellä muistettava vuosi pian 70-vuotiaan eturivin opiskelijajärjestön historiassa. Koen velvollisuudekseni viimeisempänä kirjoituksena palata sen saavutuksiin.

Vuoden alkua leimasi menestys Pikkulaskiaisen merkittävällä kasvattamisella osallistujien ja jatkobaarien suhteen. Pikkulaskiaisen tapahtumatuottajatiimi Henri Zhangin taidokkaasti johtamana osoitti todellisen ammattimaisuutensa hallitussa ja suunnitelmallisessa työssään tuottaessaan Suomen suurimman talvifestivaalin. Vuonna 2017 perustetun Monttu Ventures Oy:n osakeanti ja rahoituskierros tuli myös keväällä päätökseen ja sai yli 730 000 euron rahoituksen toimintansa aloittamiseen – tämä tarina noteerattiin myös monessa mediassa. Lisää Monttu Ventureksen toiminnasta, ensimmäisistä sijoituskohteista ja yhtiöstä löydät täältä.

Edunvalvonnallisesti vuosi on ollut tukyläiselle opiskelijatoiminnalle historiallinen. Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana on toiminut meidän Miika Tiainen. Paula Peltomaa on toiminut merkittävässä paikallisessa tehtävässä Turun Yliopiston hallituksessa. Riku Hietarinta on tukyläisenä edustanut opiskelijoita Suomen Ekonomien hallituksessa. Turun kauppakorkeakoulussa opiskelevat Noel Snygg (TSE-lista) ja Olli-Pekka Paasivirta (Vihreä lista) ovat olleet Turun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa. TSE:llä edunvalvonnan saralla on saatu päätökseen vuoden 2017 koulutuspoliittisena vastaavana toimineen Tuulia Kuusisen hanke järjestöaktiivisuuden huomioimisesta opintopisteinä. Viime vuoden sosiaalipoliittinen vastaava Sanna Varjonen taas rautaisella otteellaan oli vahvasti mukana uudistamassa tutorointia meidän koulussamme.

Tilojen suhteen kuntamestari Johanna Malin takoi syyskokouksessa Parkin investointisuunnitelman läpi ja tulevan kesän aikana Parkin alakerta ja erityisesti sen keittiö saa uuden ilmeen ja pystyy jatkossa palvelemaan kuntalaisten tarkoituksia entistäkin paremmin.

Viestinnässä olen kadehtien saanut katsoa viestintävastaava Emmi Hämäläisen kunnianhimoista ja tavoitteellista otetta Turun KY:n Instagramin kehittämisessä ja tehokkaassa hyödyntämisessä. Tapahtumapuolella jaostopuheenjohtajat takoivat tuloksia pöytään kehittämällä ennakkoluulottomasti uusia tapahtumakonsepteja. Trilogia sai vakiintuneen paikan TuKYn, TLKS:n ja Lexin yhteistyömuotona. Turun KY:n vappu kasvoi jälleen kerran yhdellä päivällä ja sen tuottamiseen vakinaistui oma tuottajatiimi vapputuottaja Kristian Raition johdolla. Vapaa-ajan vastaava Juho Törhösen masinoima PeisKä kasvoi jo niin isoksi, että se jopa sattui.

Työntekijöiden suhteen tehtiin koko vuosi merkittäviä rekrytointeja, kun talouspäällikön tehtävässä jatkoi Mikko Sjöblomin jälkeen Ville Hiltunen. Viime vuoden viimeisillä kuukausilla rekrytoitiin myös nyt tammikuussa alkaneisiin työsuhteisiin Meeri Hannulan erityisellä pieteetillä hoitaman toiminnanjohtajan tehtävään Aliisa Mäkinen ja vuosi vuodelta Turun KY:n yritysyhteistyötä kasvattaneen Linda Martinin myyntipäällikön tehtävään Noel Snygg. Menestystä kaikille uusissa tehtävissään aloittaneille.

Montun baari on kenties yksi tämän vuosikymmenen parhaimmista esimerkeistä siitä, miten joustava ja ketterä organisaatio osaa reagoida ympäristön muutoksiin. Uuden alkoholilain myötä baarimestari Inka Helaniemi on suoraan sanoen tehnyt ihmeitä Turun KY:n baarissa vakinaistaen tarjontaan niin shotit kuin suositut drinkitkin. NESU-vastaava Oona Mäkinen implementoi baarin tuotteineen olennaiseksi osaksi Monttu-sitsejä aikaisemmista vuosista poiketen.

WTF-bileet näkivät päivänvalon pitkän hiljaiselon jälkeen, TSE-Masters toi uutta näkökulmaa toimijaryhmäkenttään ja Turun KY tunnisti alkuvuotena uuden toimijaryhmän potentiaalin ja tuki sen kehittymistä. Näistä edellisistä isoin kiitos kuuluu varapuheenjohtajana toimineelle Sofia Utriaiselle. Hänen johdollaan myös järjestetään tulevana keväänä ensimmäinen Turun KY:n työntekijöiden ja entisten hallitusten alumnigaala.

TuKY-Speksi juhli näyttävästi kymmenettä esitystään Åbo Svenska Teaterin loistokkaalla lavalla sekä speksigaalan muodossa. Kulttuurin ja perinteiden saralla Henry Huovarin johdolla kilpailutettiin ja valittiin Turun KY:n 70. vuosijuhlien paikaksi upea Logomo. Liikuntavastaava Antti Heinosen johdolla laitettiin kerralla kuntoon joukkueiden taustayhdistyksen asiat.

Koko vuoteen on mahtunut tietenkin kaiken tämän ohella paljon upeita tapahtumia, edunvalvontaa ja yhteistyötä, joista haluan osoittaa erityisen lämpimät kiitokset kaikille viime vuoden toimijoille. Teitte upeaa työtä. 

Itse viime vuodesta olen eniten ylpeä koko yhteisön voimin rakennetusta upeasta strategiasta, joka kirkasti vuonna 2011 viimeksi arvioidut tavoitteet, arvot ja määränpään. 

On ollut valtavan antoisaa toimia eturivin opiskelijajärjestössä. Itselleni ehkä konkreettisempana on jäänyt mieleen strategiamme kolmas painopiste: ainutlaatuinen kasvuympäristö. Vuonna 2018 Turun KY on ollut paikka, jossa on voinut sekä oppia että kehittää itseään epäonnistumista pelkäämättä.

Kiitos kaikille viime vuoden toimijoille, tapahtumaosallistujille ja kuntalaisille. Kiitos hallitukselle ansiokkaasta panoksestanne sekä työntekijöille ainutlaatuisesta työyhteisöstä. Kiitos yhteistyökumppaneille sekä Turun kauppakorkeakoulun henkilökunnalle. 

Yhdessä on hyvä tehdä ja onnistua.

Joona Uusitalo
Hallituksen puheenjohtaja 2018