Moro vaan,

Nimeni on Roope Rantanen ja toimin vuoden 2017 Turun KY:n varapuheenjohtajana. Yksi vastuualueistani on toimijaryhmät ja niistä aion myös tämänpäiväisessä blogissani puhua. Kerron erilaisista mahdollisuuksista hieman tarkemmin ja rohkaisen jokaista TuKYläistä, niin nuorempia kuin vanhempiakin osallistumaan ja toimimaan näissä aktiivisemmin, sillä mielestäni nämä tarjoavat mahdollisuuksia toteuttaa omia projekteja todella laajasti vain pienin rajoituksin. Aluksi kerron toimijaryhmistä yleisesti, tämän jälkeen hiukan siitä mitä niissä voi tehdä ja lopuksi hieman erilaisista tuista, joita toimijaryhmät voivat saada.

Toimijaryhmäohjesäännön (ks. http://tuky.fi/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/Toimijaryhmaohjesaanto-21.4.2015.pdf) mukaan toimijaryhmät voidaan jakaa 1. ainejärjestöihin, 2. harrasteryhmiin, 3. bändeihin ja kuoroihin ja 4. erillistoimijoihin. Virallisesti toimijaryhmät eivät ole TuKYn alla vaan ovat TYYn alaisia, mutta kuuluvat TuKYn toimijarekisteriin. Tämä tuo muutamia velvoitteita toimijaryhmille, mutta myös etuja ja esimerkiksi Parkin varaaminen on tällainen etu.

Toimijaryhmät tarjoavat siis monipuolisesti mahdollisuuksia ja katettuna on melkein kaikki mistä nuori opiskelija voi olla kiinnostunut. Ainejärjestöjen kautta pääsee tutustumaan samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin, tutustumaan koulun henkilökuntaan paremmin ja toimimaan myös TuKYn toimijoiden kanssa, sillä opiskelijaedunvalvontaa tehdään suureksi osaksi koulutuspoliittisten vastaavien voimin. Omien projektien toteutus onnistuu myös, sillä selkeää muottia ei toiminnalle ole ja vain omat ideat ovat rajana. Harrastekerhojen kautta voi päästä oppimaan taas aivan uusia taitoja ja myös musiikillista puolta voi kuorojen ja bändien kautta vaalia. Omaa luovuutta voi siis käyttää todella laajasti toiminnan suunnitteluun. Toimijaryhmät ovat myös helppo paikka harjoitella viestintää, kirjanpitoa tai ihan vain ryhmätyötaitoja.

TYY tukee eri toimijoiden toimintaa varsin avokätisesti, ja nämä toiminta-avustukset voi käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi vaikka excursioden kustannuksiin. Järjestötuki ei myöskään ole ainoa tuki, jota voi hakea vaan erilaiset projektiavustukset ovat myös mahdollisia. Universitas Turku -hanke on TYYn ja Turun yliopiston yhteinen hanke, joka myöntää avustuksia toimintaan, joka tukee opetusta tai muuten akateemisen toiminnan järjestämistä.

Kiinnostaako siis koulun henkilökuntaan tutustuminen, vierailu mahdollisiin yrityksiin kesätöiden toivossa tai ulkomaanexcut upeisiin kohtaisiin? Rohkaisen kaikkia toiminnasta vähänkään kiinnostuneita hakemaan ja menemään sen kuuluisan epämukavuusalueen ulkopuolelle, vaikkei toiminta olisi tässä vaiheessa vielä tuttua. Monien toimijoiden hallituksenvaihdot ovat keväällä, joten esimerkiksi oman pääaineen ainejärjestöön hakeminen on pian ajankohtaista. Toivon, että jäsenistömme pysyy aktiivisena ja pyrin itsekin myötävaikuttamaan siihen olemalla toimijaryhmien tukena ja apuna aina tarvittaessa!

 

Hallitusgalleria

Roope Rantanen

Hallituksen varapuheenjohtaja