안녕하세요(Anjonghasejo)!

 

Mun vaihtopaikan valinta oli suhteellisen helppo homma. Tiesin, että haluan kauas ja halusin mennä jonnekin missä kulttuuri, kieli ja elämäntavat ovat täysin erilaisia kuin Suomessa. Korea tuntui hyvältä valinnalta ja kuulin paljon hyvää Chung Ang Universitystä sekä Seoulista. Täällä nyt reilut kaksi kuukautta asuneena, voin sanoa, että kaikki on kyllä täysin erilaista, juuri niin kuin halusinkin. Alla minun realistiset top 5 ja not 5 listat Koreasta ja täkäläisistä elämäntavoista.

Top 5

 1. Kaikki asiat toimivat just eikä melkein

On kyse sitten kulttuuri tapahtumasta, bileistä, kurssivalinnoista tai mistä vaan, korealainen täsmällisyys näkyy. Jo ennen tänne tuloa oli selvää, että meistä pidetään täällä kyllä huolta ja neuvotaan pienimmissäkin asioissa. Kaikesta informoidaan vähintään kolmen eri kanavan kautta ja useasti. Ikinä ei ole ollut sellaista tunnetta, että en tiedä mitä tapahtuu tai en tietäisi mistä pyytää apua. Myös esimerkiksi kokeiden tarkastukset tehdään tasan viikossa, eikä tuntiakaan yli.  Jos jollekin asialle annetaan päivä mihin mennessä se on valmis, on se valmis paljon aikaisemmin. Tämä pätee niin koulun asioihin, kuin suutariinkin.

 

 1. Vaihto-opiskelijat otetaan mukaan loistavasti

Chung Ang Universityssä on paljon klubeja ja kerhoja johon vaihto-opiskeijat ovat enemmän kuin tervetulleita. Vaihtoni aikana olen ollut Korea Club nimisessä klubissa hallituksen jäsenenä. Suunnittelemme kaikenlaisia tapahtumia, jossa on tarkoitus antaa korealaisille ja vaihto-opiskeijoille foorumi tavata ja tutustua toisiinsa. Toiminta on verrattavissa CIA TuKYn toimintaan paitsi ehkä hieman rennommalla otteella ja yksinkertaisimmilla tapahtumilla. Koulu myös tukee vaihto-opiskelijoiden kanssa hengailua antamalla rahaa vapaa-ajan viettoon. Jos osallistuu kaikkiin ohjelmiin, on mahdollisuus saada noin 500€ lukukauden aikana, vaikka kaljaan, kuhan nauttii sitä korealaisen ystävän kanssa.

 

 

 1. Illanvietot

Ihan ehdottomia lempi asioita on illanvietot täällä. Syömään mennään joka ilta isoissa porukoissa ja tilataan isoja annoksia, joita sitten jaetaan. Syönnin jälkeen mennään kampuksen portaille (Pepero-stairs) istuskelemaan muutaman Soju-pullon tai kaljan kanssa ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Illat ovat rentoj: soitetaan kitaraa, lauletaan, puhutaan, pelataan juomapelejä tai kiivetään koulun katolle, josta näkee Soulin yö näköalan.  Viikonloppuisin jatketaan ehkä klubille tai isommalle asuinalueelle katsomaan elämää. Ihmiset tulevat juttelemaan todella luontevasti ja joka ilta vaihdetaan numeroita ainakin yhden uuden ihmisen kanssa. Yhdessäolo on todella kollektiivista. Juomat ja ruuat jaetaan, aina kaadetaan juomaa toisille (ei ikinä itselle), kilistellään ja juodaan samaan aikaan. Suomalaiselle tavat olivat aluksi hieman outoja, mutta olen oppinut jopa rakastamaan niitä.

 

 

 1. Ihmiset

En ole ikinä tavannut näin ihania, kohteliaita ja iloisia ihmisiä. Korealaiset ovat erittäin avuliaita ja herttaisia ihmisiä ja joka paikassa saa kyllä ulkomaalaisena erikoiskohtelua. Omat ennakkoluulot ovat murtuneet täysin ihmisten kohdalla. Luulin, että korealaiset ovat stressaantuneita, ujoja ja jopa hieman tökeröitä, mutta totuus ei voisi olla kauempana. Tytöt saattavat olla alkuun hieman ujoja, mutta heti kun heihin tutustuu hieman ovat he maailman kiinnostavimpia ja hyväsydämisimpiä ihmisiä joita olen tavannut. Korealaisilla on myös hyvää huumoria ja jotkut yksilöt ovat jopa ihan sekaisin päästään. Pro tip: jos ravintolassa on vanhempi naishenkilö ja kutsuu häntä sanalla ”imoo” (이모- auntie), he menevät ihan sekaisin ja yleensä saa ilmaista juomista ja parempaa palvelua.

 

 

 1. Maan koko

Korea on pinta-alaltaan pieni maa, ja matkustaminen on erittäin helppoa. Välimatkat ovat lyhyitä (koko maan läpi pääsee alle viidessä tunnissa) ja hotellit ovat halpoja. Koreassa on myös paljon nähtävää, kulttuuria, historiaa, rantoja, bilemestoja, temppeleitä, ruokaa, patikointia, vuoria ja oikeastaan ihan mitä vain. Jos Korea tuntuu liian pieneltä, pääsee noin satasella Japaniin, Kiinaan tai Kaakkois-Aasiaan. Matkustelu on siis halpaa ja helppoa ja se tekee vaihto-kokemuksesta vielä rikkaamman. Myös reissukamujen löytäminen on helppoa, sillä dormissa asuminen pakottaa hengaamaan jatkuvasti ihmisten kanssa.

 

Not 5

 1. Kauneusihanteet

Kaikki varmaan osaavat kuvitella tyypillisen korealaisen naisen mainoksista tai muualta mediasta. Hänellä on kapea pää, vaalea iho, isot silmät ja punaiset huulet. Totta kai länsimaissakin on tiettyjä kauneusihanteita, mutta mielestäni länsimaat tunnistavat monenlaista kauneutta. Täällä on vain tuo yksi malli, johon kaikkien tulisi pyrkiä. On mielestäni surullista, että minun silmiini erittäin kauniit tytöt peittävät puolet naamastaan kaikissa kuvissa, koska heitä hävettää, etteivät he ole tuon tiukan kauneusihanteen mukaisia. Miesten kauneusihanne on lähes sama. Vaalea iho, kapea naama ja lähes naiselliset piirteet juontavat juurensa K-pop artistien ja korealaisten mallien antamasta kuvasta. Tästä syystä kauneusleikkaukset ovat suosittuja jopa alle 20-vuotiaiden keskuudessa. Olen tavannut paljon miehiä ja naisia, joita ensisilmäyksellä voisi luulla malleiksi, mutta koska heillä on pyöreämpi pään muoto tai pisamia, ovat he yhteiskunnan silmissä rumia.

 

 

 

 1. Seksismi ja lasikatto

Koreassa naisen ja miehen roolit ovat erittäin selkeät ja on myös selvää, että korkeammat työpaikat ovat varattu miehille. Monet nuoret naiset unelmoivat muuttavansa ulkomaille paremman työpaikan toivossa, sillä he tietävät mahdollisuuksiensa olevan rajalliset Koreassa. Käydessäni sairaalassa oli erittäin selvää, että lääkärit olivat miehiä ja sairaanhoitajat naisia. Oma Suomalainen kasvatukseni ei hyväksy tällaista ollenkaan ja siksi mielestäni nämä kuuluvat not listalle.

 

 1. Sääntövaltio

Se, että kaikki toimii lähestulkoon täydellisesti, vaatii sääntöjä. Kaikkialla on kymmeniä sääntökylttejä ja poliiseja, vartijoita ja kaiken maailman vahti partioita. Aluksi se tuntui vähän pelottavalta ja ärsytti kun tuntui että ikinä ei osannut tehdä mitään oikein. Kuitenkin ajan kanssa on kasvattanut vähän pelisilmää ja tietynlaista ”ei kiinnosta”-asennetta ja tietää mitä sääntöjä pitää oikeasti noudattaa ja mitkä ovat harmaalla alueella. Ainoastaan alkoholilaki on täällä lepsumpi kuin suomessa. Korealaiset pitävät siitä, että kaikkialla on puhdasta ja hiljaista ja että julkisilla paikoilla kunnioitetaan toisia. Onneksi on myös ns. ”biletys” asuinalueita missä ei sitten ole minkäänlaisia sääntöjä. Koreassa ollaan myös todella yliholhoavia opiskelijoita kohtaan. Esimerkiksi dormissa on kuukausittain siisteystarkastus, kotiintuloajat (joita vaihtarit eivät noudata) ja ennen tänne tuloa sain pakkauslistan, mikä tuntui hieman yliampuvalta.

 

 1. Saasteet

Saasteet ja Kiinan aavikoilta tuuleva hiekka on ollut monelle vaihto-opiskelijalle hankala paikka. Emme olleet tottuneet ilmanlaadun tarkkailuun tai kasvosuojainten pitämiseen. Alussa moni oli kipeänä paljon saasteiden takia. Nyt kun olemme tottuneet asiaan, katsomme  aamulla säätiedotteen ohella myös ilmanlaadun ja varaudumme sen mukaan. On kuitenkin harmi, että esimerkiksi tähtiä ei näy koskaan ja kuukin näkyy ”blurrattuna” möykkynä vain harvoin. 

 

 

 1. Kilpailullisuus

Kilpailu parhaista arvosanoista ja sen mukaan parhaista työpaikosta on hullua. Kirjastojen lukusalit on täynnä 24/7 ja testeissä saattaa kuulla jonkun itkevän, jos tentti olikin liian vaikea. Kursseihin panostetaan ja niitä mahdutetaan lukukauteen hurja määrä. Stressitasot Mid-Term ja Finals viikoilla ovat tähtitaivaalliset ja koko kampus on täynnä kirjojensa päällä nukkuvia opiskelijoita. Tuntuu, että millään muulla ei ole merkitystä tulevaisuuden kannalta kuin arvosanoilla. Euroopassa kielitaidoilla, verkostoilla ja yleisellä charmilla pääsee aika pitkälle, mutta täällä ei. Tilanne on tietysti hieman eri vaihto-opiskelijoiden keskuudessa jotka ottavat yleensä minimi määrän kursseja ja mahdollisimman helppoja sellaisia. Myöskin vapaapäivien määrä viikossa pyritään maksimoimaan, että ehtii matkustella ja nauttia siitä kuuluisasta yöelämästä.

 

 

Jos joku haluaa kysellä lisää niin s-postia vaan tulemaan!

Minna Goyal

misugo@utu.fi

 1. vsk