Vaihto ei ole oikein koskaan tuntunut täydellisen hyvältä idealta omalle kohdalle, vaikka monesti olenkin erinäisiin vaihtokohteisiin netissä tutustunut tarkemmin, ihan siltä varalta että jos vaikka hakisi. En koskaan kuitenkaan hakenut. Opiskeluaikaisena kv-kokemuksena harjoittelu vaikutti paljon enemmän ”mun jutulta”, ja niinpä olinkin onneni kukkuloilla kun viime maaliskuussa selvisi pitkän hakuprosessin päätteeksi, että pääsin mukaan KONEen International Trainee Programiin.

kone-nantes Nyt olen kohta puoli vuotta viettänyt Pariisissa, ja onhan tämä ollut mahtava kokemus! KONEen ITP-ohjelmassa on mukana vuosittain n. 15 harjoittelupaikkaa ympäri maailman, ja hakea saa mihin tahansa maahan paitsi omaan kotimaahansa. Oma harjoitteluni on hissien kunnossapidon ja automaattisten ovien myynnin kehittämisessä, erilaisissa myyntiin ja myynnin työkaluihin liittyvissä projekteissa, Trappes:ssa Pariisin vieressä. Työkielenä on pääosin ranska, mutta myös englantia ja suomea olen päässyt käyttämään etenkin yhtymän tason projekteissa. Oikein sopiva paikka siis kv-liiketoiminnan opiskelijalle!

 

 


Business & Pleasure

Vaikka kuinka olin innoissani saatuani tiedon harjoittelupaikasta, niin kyllähän siinä samalla mietti myös, että mitenhän sitten käytännössä sopeutuu elämään Ranskassa ja paikalliseen työkulttuuriin. Siitäkin huolimatta että olen Ranskassa asunut myös lapsena, eikä siis ollut ihan tuntematon kulttuuri kyseessä. No, murehtiminenhan oli tietysti turhaa, ja työporukkaan oli helppo päästä mukaan mukavien työkavereiden ansiosta. Kielikin on harjaantunut koko ajan eteenpäin, sille tasolle että nyt uskon jo itsekin ilman epäilystäkään, että ranskan osaaminen ei tule olemaan ongelma edes vaativissa businesstilanteissa.

tour-eiffel-14-juillet

Useimmiten olen aamuisin saapunut toimistolle klo 8 pintaan, välttäen näin ruuhka-ajan junassa, sillä tyypillisesti täällä aloitellaan työt ennemmin klo 9 molemmin puolin. Työpäivään mahtuu yleensä sopiva sekoitus itsenäistä työskentelyä, monipuolisesti sekä Excelin pyörittelyn tyyppistä että vähän luovampia tehtäviä, sekä palavereja niin face-to-face kuin Skypenkin välityksellä.

Lounasaika on Ranskassa täsmällisempi ja vähän myöhäisempi kuin Suomessa, se on klo 12-14, ja työpaikkaruokala on auki klo 12-13.30. Lounastaukoa vietetään rauhassa, useimmiten lähes tunnin mittaisena, jolloin ehtii hyvin vaihtaa myös kuulumisia työkavereiden kanssa. Pakko kehua vielä erikseen täkäläisen ruokalan ruokaa. En olisi uskonut että ihan tavallinen ruokalaruoka voi olla oikeasti hyvää! Ja joka päivä!

Osittain pidemmän lounastauon vuoksi, osittain muista syistä jotka eivät minulle ole ihan selvinneet, ranskalaiset työpäivät venyvät illalla tuntuvasti pidemmiksi kuin suomalaiset. Harjoittelijana en kuitenkaan ihan niin pitkiä päiviä ole joutunut tekemään, vaan olen yleensä lähtenyt klo 17-17.30 aikoihin.

Vapaa-aikaa olen viettänyt tutustuen Pariisiin ja mm. tehden pieniä viikonloppureissuja. Ulkomailla olen ehtinyt käydä Madridissa, Barcelonassa, Brysselissä ja Lontoossa, Ranskan sisälläkin muutamassa paikassa, ja vielä pari uutta kaupunkia on tullut työmatkoillakin katsastettua. Pariisilla on hyvä keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet, selkeänä vahvuutena esim. Suomeen verrattuna.

 

parveke

Muutama kulttuurinen havainto harjoittelun ajalta

– Ranskalaiset rakastavat Comic Sans –fonttia. Sehän sopii vaikka mihin, sähköpostien allekirjoituksista liikkeiden valokyltteihin.
– Ruoka on tärkeää. Esimerkiksi kävellessä syöminen ei vaan ole OK ja ruoka-ajoista ei tingitä.
– Jos jotain ei ole erikseen kielletty ja estetty, sitä kyllä joku yrittää. Kieltoja ja esim. portteja siis ihan joka paikassa.

Ranskalle tyypillinen paperisota meinasi myös tulla vastaan jo kämppää etsiessä, kun katselin mm. opiskelija-asuntoloiden vaatimuslistoja ties mistä todistuksista, jopa vanhempien palkkakuitteihin. Mutta ovelana, ja ajan hermolla kun olen, otinkin yksiön kätevästi Airbnb:n kautta. Suosittelen! Sain näin mm. optimoitua kämpän sijainnin niin, että pääsin toisaalta kätevästi julkisilla työpaikalle ilman miljoonaa vaihtoa, ja toisaalta myös hetkessä Pariisin keskustaan. Paikallisiin lomake- ja todistuskäytäntöihinkin olen toki päässyt myöhemmin tutustumaan, mutta ei niistä sentään traumoja ole jäänyt 😉

 

Sinäkin ulkomaanharjoitteluun? Do it!
parc-st-cloud
Jos nyt mietit että kannattaisiko hakea harjoittelupaikkaa ulkomailta vaikka kesäksi, suosittelen ehdottomasti! Jos kansainvälinen ura kiinnostaisi, harjoittelu on hyvä tilaisuus ottaa tuntumaa lyhemmän ajan ulkomailla työskentelyyn, ennen suurempia paineita työuralla. Ja kai tiesit, että voit sisällyttää tutkintoosi yhteensä 12 op harjoittelua, 6 op sekä kandi- että maisterivaiheessa. Noppia ja rahaa yhtä aikaa, kannattava diili siis.

KONE International Trainee Program –harjoittelupaikat vuodelle 2017 julkaistaan tammikuussa. Harjoittelut ovat n. 3-6 kk mittaisia ja alkavat yleensä touko-kesäkuussa. Hakuaika ei ole pitkä, joten ole hereillä 🙂

KONE ITP Facebookissa: facebook.com/KONEITP

Tarkemmat tiedot ohjelmasta KONEen nettisivuilla

Maria Helle
Vuosikurssi 2013