Kiinnostaako ulkomaanjakso, mutta vaihto-opiskelun sijaan haluaisit hankkia työkokemusta? Itse aloitin kesäkuussa harjoitteluni CupoNationilla Münchenin päätoimistossa suoraan vaihto-opiskelujaksoni jälkeen. Kuuleman mukaan työpaikalla vallitsisi ”mukava ilmapiiri” ja syksyllä mentäisiin koko poppoon kera Oktoberfesteille. Well that’s fun, ajattelin.

Vaan enpä tiennyt millainen kesä olisi edessä. Tällä hetkellä olen työskennellyt CupoNationin Suomen tiimissä reilut kaksi kuukautta pääosin sisältömarkkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin parissa. Suomen tiimimme on pieni ja pippurinen viiden hengen tyttöporukka, osa isompaa Pohjoismaiden tiimiä, joka koostuu Suomen lisäksi Tanskan, Ruotsin ja Norjan tiimeistä.

CupoNation on noin 250 työntekijän kokoinen startup, osa isompaa saksalaista Rocket Internet -startup-verkostoa. CupoNation kokoaa yhdelle alustalle kaikki netin alennuskoodit ja diilit, tavoitteenaan auttaa kuluttajaa säästämään verkkoshoppailussa. Tällä hetkellä yritys toimii 18 eri maassa ja toimistoja on Münchenin lisäksi 5 eri maassa. Kansainvälisyys on arkipäivää, sillä toimistolla työskentelee ihmisiä yli 20 eri maasta.

Processed with VSCOcam with f2 preset

VASTUU, VAPAUS JA NOPEA OPPIMINEN HOUKUTTAVAT

Ilmapiiri Münchenin toimistolla on todellakin ainutlaatuinen: missään muualla en ole kokenut vastaavaa tiimihenkeä. CupoNation on todella nuorekas yritys, missä hands on -asenne, tekemisen meininki ja hyvä huumori todella näkyy ja kuuluu. Teemme paljon töitä, emme juuri laske työtunteja ja välillä arki-illat kuluvatkin toimistolla. Vastapainoksi saamme myös paljon vapautta, tuuletumme kesken työpäivän pelaten pöytäfutista tai FIFAa ja lopetamme työviikot yhteiseen beer o’clockiin, jolloin toimiston bissejääkaapit avataan.

Se, mistä itse CupoNationilla tykkään, on vastuun määrä, joka harjoittelijoille annetaan. Jo harjottelijana pääsee tekemään hyvin paljon itsenäisesti erilaisia hommia, ideoita kuunnellaan ja työyhteisössä kohdellaan tasavertaisena työntekijänä. Jo kahden kuukauden aikana olen rehellisesti sanottuna oppinut enemmän kuin olisin koskaan osannut odottaa. CupoNationin matala hierarkia ja hyvät ja nopeat etenemismahdollisuudet tekevät paikasta loistavan ensimmäisen työpaikan nuorille, innovatiivisille opiskelijoille tai vastavalmistuneille. Ruotsalainen pomoni aloitti kaksi vuotta sitten harjoittelijana ja toimii nyt meidän Nordicsien COO:na.

München kaupunkina vei nopeasti sydämen. Vaikka saksalaiseen byrokratiaan olikin aluksi pohjoismaalaiselle tottumista, on sopeutuminen kaupunkiin ollut kivutonta, osaksi mielettömien kollegoiden ansiosta. Vapaa-ajalla hengailemme usein työporukalla joen rannassa tai Englischer Gartenissa, juhlimme yhdessä juhannusta, menemme nauttimaan baijerilaisesta tunnelmasta johonkin kaupungin monista bier garteneista tai syömään yhdessä illallista. Viikonloppuisin teemme päiväretkiä läheisille järville tai lähdemme vaeltamaan Alpeille.

Processed with VSCOcam with f2 preset

IMG_7168

MIKSI TYÖHARJOITTELUUN ULKOMAILLE?

Mitä on jäänyt tähän mennessä käteen harjoittelujaksosta ulkomailla? Ensinnäkin, olen kiitollinen ja tyytyväinen siitä, että uskalsin ottaa hypyn tuntemattomaan ja lähteä jopa hieman ex tempore -päätöksellä harjoitteluun – senkin uhalla, että valmistuminen viidessä vuodessa viivästyy. Itse koen, ettei työkokemuksen ja kansainvälisen kokemuksen hankkimista jo opiskelujen aikana voi tarpeeksi korostaa. Koska tämänhetkinen korkeakoulurakenne Suomessa mahdollistaa vielä suhteellisen joustavan opiskelun ja valmistumisaikataulussa on liikkumisvaraa, haluan ottaa siitä kaiken irti. Lisäksi Erasmus-apuraha ja Turun kauppakorkeakoulun jatkuvasti parantuva etä- ja verkkokurssitarjonta helpottavat osaltaan opiskelijoiden mahdollisuuksia suorittaa harjoittelujaksoja.

Kun palaan takaisin yliopistolle, tiedän olevani entistä motivoituneempi ottaamaan kaiken irti laadukkaista yliopistokursseista. Haluan opiskella mahdollisimman paljon kieliä, keskittyä tosissaan Timon Excel-kursseilla ja oppia lisää digimarkkinoinnista. Se, mikä töitä tehdessä on iskenyt tajuntaan on, että koulukurssit ovat elämää varten, ei Nettiopsun opintosuoritusotetta varten. Opiskeluaika on vain rajattu aika elämässä ja jos haluaa, on siitä mahdollista saada niin paljon enemmän irti ja monipuolisempia työkaluja tulevaisuutta varten, kuin mitä pelkällä ”kuha läpi menee” -asenteella ja luentosalien penkkien kuluttamisella saa. Matkan varrella mukaan saattaa vielä tarttua upeita tyyppejä ympäri maailmaa ja läpi elämän lämmittäviä muistoja!

P.S. CupoNation rekryää tasaisin väliajoin harjoittelijoita ja työntekijöitä Müncheniin – mikäli tilaisuus kutkuttaa, tsekkaa CupoNationin nettisivut ja ota allekirjoittaneeseen rohkeasti yhteyttä vaikka Facebookissa tai mailitse!

Processed with VSCOcam with g3 preset

– Emilia Kauppinen