Lauantaina vietettiin vuoden harmainta päivää. Vaikka päivä ei onneksemme ollutkaan kovinkaan harmaa, on pimeys saavuttanut taas marraskuisen Suomen. Päivä jatkaa lyhenemistään ja kello kolmelta olo on kuin pitäisi alkaa valmistautumaan yöunille. Väsynyt olotila tähän aikaan vuodesta on ainakin itselleni jokavuotinen juttu. Tämän vuoksi olenkin huomannut pieniä arjen tekoja, jotka pitävät fiiliksen pirteänä, vaikka aurinko ei näyttäytyisikään viikkokausiin. Ajattelin jakaa muutaman hyväksi toteamani vinkin myös teille. 

Koska aurinko on ainakin oman tietämykseni mukaan yksi isoimmista D-vitamiinin lähteistä, ei sitä talvisaikaan saa paljoa. Tämän vuoksi olenkin yrittänyt muistaa ottaa päivittäisen D-vitamiiniannokseni purkista pysyäkseni terveenä ja pirteänä. Uskon, että sillä on ollut vuosittain iso vaikutus omiin energiatasoihini sekä vastustuskykyyni. 

Toinen hyvä vinkki, joka helposti myös itseltäni unohtuu, on ulkoilu päiväsaikaan. Jo kymmenen minuutin happihyppely valoisaan aikaan tekee ihmeitä. Yleisestikin itselleni mieluisa liikunta tekee hyvän ja energisen fiiliksen. Toisena päivänä se on kova salitreeni ja toisena kevyt metsälenkki ystävän kanssa. 

Ulkoilun toinen hyvä puoli on se, että saan huomattavasti paremmat yöunet, kun olen reippaillut freesissä kelissä. Tykkään etenkin talvisin yrittää panostaa hyviin yöuniin ja nukunkin mielelläni tunnin pidempään aamulla verrattuna kesäaikaan. Hyvillä yöunilla väsymys ei iske niin pahasti kuin huonosti nukkuneena. Huomaan, että seuraan tarkemmin älylaitteilla untani talvisin ja tavoittelen hyviä uni-pisteitä. Tämä toki joillakin saattaa aiheuttaa vain turhaa stressiä. 

Tänä vuonna joulupukin toivelistalle menee kirkasvalolamppu. Olen kuullut useasti, että lamppu auttaa ”huijaamaan” kehoa hyvin siinä, että olisi kirkas päivä, vaikka todellisuudessa verhot avatessaan aukenee synkkä maisema. Herääminen pimeissä aamuissa on myös varmasti helpompaa, kun pikkuhiljaa herää valoon eikä säikähdä herätyskellon kovaääniseen hälytykseen.

Vaikka onkin pimeä, voi pimeyttä fiilistellä esimerkiksi kynttilöillä. Pimeydestä ei tarvitse tehdä huonoa juttua, vaan siitä voi yrittää ottaa myös hyviä juttuja irti. Pimeydestä voi myös selvitä, kun tekee pieniä asioita päivittäin omien akkujen lataamiseksi. Ei mene kuin hetki, kun joulu saapuu ja tuo valoa sekä pienen rauhan arkeen. Nauttikaa aurinkoisista päivistä, niin aion ainakin itse tehdä – edes sen kymmenen minuutin ajan! 

Milla Riikonen
Talouspäällikkö