“Kauppatieteiden maisteri on siitä loistava tutkinto, ettet valmistu suoraan mihinkään ammattiin! Vaihtoehtoja tulevaisuuteen on siis tuhansia.”

Jaahas. No mistä hitosta sitten pitäisi tietää, että mitä tässä oikein haluaa elämällään tehdä?

Olen pelkästään vuoden sisään keksinyt itselleni noin sata mahdollista tulevaisuuden työpaikkaa ja ammattia. Puoli vuotta sitten olisin varmaankin halunnut julkiselle sektorille esihenkilöksi vaikkapa sotealalle, kolme kuukautta sitten tekemään markkinointia voittoa tavoittelemattomaan organisaatioon, kuukausi sitten tekemään rekrytointeja. Älä edes kysy mitä nyt haluan, koska en tosiaankaan tiedä.

Koen myös valtavaa painetta siitä, että pitäisikö tässä nyt hakea opiskelemaan myös toista tutkintoa. Yhä useampi kauppislainen päätyy tähän vaihtoehtoon, koska mahdollisesti emme luota siihen, että tutkintomme riittäisi työelämässä. Luvut kuitenkin kertovat toista, sillä kauppatieteilijät imaistaan usein työelämään jo ennen valmistumista. Ja jos tässä nyt pitäisi toinen tutkinto tehdä, niin minkä valitsisin, kun niin moni asia kiinnostaa? Vaihdoin sivuainettanikin kolme kertaa, kun en osannut päättää. Valitsin ensin järkevän, niin sanotusti kauppislaiselle sopivan sivuaineen, mutta kyllästyin. Vaihdoin toiseen samankaltaiseen, eikä sekään innostanut. Nyt opiskelen sivuaineenani sellaista, joka on aika kaukana kauppiksen opintotarjonnasta, mutta hyvä niin – menin sen mukaan, mikä eniten tuntui omalta.

Kuulostaako tutulta? Tiedän, etten ole yksin ajatusteni kanssa ja tämän pohjalta olemme alkuvuoden rakentaneet yhteistyössä kauppakorkeakoulun kanssa TSE-Mentor- mentorointiohjelmaa. Olemme koonneet poolin mentoreita, jotka edustavat hyvin eri elämänvaiheita ja urapolkuja, joten jokaiselle löytyy varmasti sellainen henkilö, joka pystyisi auttamaan juuri sinua tulevaisuutesi rakentamisessa. Mentorista voit saada keskustelukumppanin tulevaisuuden valintojen pohtimiseen. Mentori voi tarjota konkretiaa ajatuksille ja kertoa omista kokemuksistaan, ohjata sinua haaveittesi toteuttamisessa ja tuoda perspektiiviä ja varmuutta omiin valintoihisi. 

Ohjelma lanseerataan tiistaina 22.3. klo 16 Mercalla, jossa ohjelmassa on muun muassa paneeli, jossa omien alojensa ammattilaiset tulevat keskustelemaan jaksamisesta, koulumenestyksestä ja työelämästä. Joskus tekee ihan hyvää kuulla alumnien suusta, että mitkään nyt tekemämme valinnat eivät ole lopullisia, ja urapolkuaan voi muuttaa oikeastaan milloin tahansa. Ei siis haittaa, vaikka vaihtaisitkin sivuainettasi kolme kertaa, jos se tuntuu itsellesi tarpeelliselta.

Mikä siis minusta tulee isona? Who the hell knows, mutta onneksi nyt ei tarvitsekaan tietää.

Pihla Koski
Sosiaalipoliittinen vastaava