Välillä tuntuu, että kaverit pärjäävät koulussa paremmin. He käyvät paljon vaativia kursseja ja selviytyvät niistä ilman suuria ongelmia. Toiset kaverit ovat järjestötoiminnassa mukana. Sitten on vielä ne, jotka ovat töissä, useammassa järjestössä mukana, opiskelevat kovaa tahtia näkyen silti lähes kaikissa tapahtumissa. Ja kuin ihmeen kaupalla ne kaverit selviytyvät tästä kaikesta hyvin arvosanoin, vieläpä ilman stressiä.

Kun peilaa omaa opiskelua ja arvosanoja kavereihin, tuntuu ettei itsestä ole mihinkään. ”En minä vain ehtisi kirjoittaa kandia, järjestää tapahtumia, lukea tentteihin ja tehdä töitä.” Jos sinusta tuntuu, että muut pärjäävät paremmin vaivatta, voi olla hyvä hetki pysähtyä miettimään. Onko todellisuus sittenkään sitä miltä se aluksi tuntuu?

Elämme keskellä kulttuuria, jossa vaietaan epäonnistumisista. Näemme vain onnistumisia, jos emme pääse sukeltamaan pintaa syvemmälle. Ja sen pinnan alle sukeltaminen voi joskus olla vaikeaa. Totuus on kuitenkin jotain toista. Me kaikki painimme erilaisten ongelmien kanssa, valitettavasti useimmiten yksin. Sen huomasin itse myöhemmillä vuosikursseilla, että toiset painivat yhä muutamien Y-kurssien kanssa saadakseen kandidaatin tutkinnon valmiiksi, vaikka luulin heitä täydellisiksi selviytyjiksi. Eivät he olleetkaan ehtineet opiskella, toimia järjestöaktiiveina, työskennellä, juhlia ja sosialisoitua ilman, että yhden tekeminen on pois toisesta.

Jokaisella meistä on haasteensa. Monilla meistä on myös keskenään samoja haasteita. Olemme kaikki myös jossain hyviä. Tärkeää on keskittyä niihin asioihin, joista itse pitää ja joissa on hyvä. Ei siihen, että vertaa itseään muihin, sillä harvoin näemme koko totuutta. Ja väärät luulot, ne vasta ovat myrkkyä. On aika paljastaa todellisuus siitä, ettei kukaan ole täydellinen. Siksi jaan tässä hieman tietoa meistä Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoista.

  • Lähes 3/4 on kokenut yksinäisyyttä vähintään satunnaisesti.
  • Lähes jokaista ahdistaa työn saanti vähintään hieman. Jopa kolmannesta vähintään melko paljon.
  • Yli puolta ahdistaa opintomenestys vähintään jonkin verran.
  • Yli puolta ahdistaa taloudellinen pärjääminen vähintään jonkin verran.
  • 2/3 ahdistaa sosiaalinen paine verkostoitua.
  • Itsensä vertaaminen muihin aiheuttaa lähes 70%:lle ahdistusta.

Tiedot perustuvat kesällä tehtyyn mielenterveyskyselyyn, johon saimme yli 300 vastausta. Katso lisää jaksamisesta, mielenterveydestä sekä tilastoista viikko sitten lanseeratulta TuKYn sivulta jaksaminen: https://www.tuky.fi/etusivu/opiskelu/jaksaminen/

Jaksaminen on osa uutta, myös viikko sitten lanseerattua osiota. Katso lisää mm. opiskelutiloista, ja oppimaan oppimisesta opiskelu-osiosta: https://www.tuky.fi/etusivu/opiskelu

Samuli Tähtinen
Koulutuspoliittinen vastaava