Kukaan viimeisen puolen vuoden aikana viikonloppuja koululla viettänyt ei varmasti ole voinut välttyä OP-salista kantautuvalta sekasorrolta. Mikä kabaree siellä oikein mekastaa? Esitän epävirallisen anteeksipyyntöni. Kyseessä on TuKY-Speksin tämän vuoden näytöksen harjoitukset. Toivottavasti olemme aiheuttaneet päiviinne enemmän iloa kuin paheennusta. Tästä yli 60 aktiivin produktiosta ei nimittäin melua ja meininkiä puutu. Nyt voit kuitenkin huokaista helpotuksesta. Ensi perjantaina tämä sirkus siirtyy Manillan lavalle, sillä luvassa on TuKY-speksin ensi-ilta!

No mikä se Speksi sitten on? Kyseessä on interaktiivinen opiskelijateatteri tanssilla, musiikkilla ja improlla maustettuna. Speksin suola ovat omstartit, joiden avulla yleisö pääsee vaikuttamaan lavan tapahtumiin. Näyttelijöiden roolityö herättää viihdyttävän käsikirjoituksen henkiin, tanssijoiden koreografiat saavat jokaisen pään pyörryksiin, bändin sulosoinnut luovat täydellisen tunnelman tilanteeseen kuin tilanteeseen ja maskit, puvustus ja lavastus sitovat osat taianomaiseksi kokonaisuudeksi. Tätä ja kaikkea muuta on Speksi.

Oma speksitaipaleeni alkoi viime vuonna tanssitiimissä ja jatkui tänä vuonna tanssivastaavan roolissa. Näiden kahden speksivuoden aikana olen halunnut levittää Speksin ilosanomaa jokaiselle vastaantulevalle niin tiimihakujen kuin lippuostostenkin muodossa. Koska mielipiteeni on kuitenkin jokseekin puolueellinen ja siksi ehkä jonkun mielestä irrelevantti, halusin väitteeni tueksi myös akateemisempaa tutkimustietoa. Täten esittelen teille jokaisen yliopisto-opiskelijan lempilähteen, ChatGPT:n, vastauksen tähän mieltä askarruttavaan kysymykseen: Miksi kannattaa mennä katsomaan Speksiä? 

On monia syitä, miksi kannattaa mennä katsomaan speksiä tai teatteria yleisesti:

  • Viihdyttävä ja elämyksellinen kokemus: Speksit ja teatteriesitykset tarjoavat ainutlaatuisen ja viihdyttävän kokemuksen. Ne yhdistävät usein monipuolisia elementtejä, kuten näyttelemistä, musiikkia, tanssia, lavastusta ja puvustusta, mikä tekee niistä elämyksellisiä ja viihdyttäviä. (ChatGPT kyllä tietää mistä puhuu. Vastaavaa showta et näe muualla. )
  • Kulttuurin ja taiteen kokeminen: Speksit ja teatteri ovat osa kulttuuria ja taidetta. Osallistuminen näihin esityksiin antaa mahdollisuuden kokea ja nauttia erilaisista taiteen muodoista ja ilmaisukeinoista. (Opiskelijan näkökulmasta tämän parempaa tapaa kulttuurin kokemiselle ei ole. Speksi on opiskelijakulttuuria parhaimmillaan.)
  • Yhteisöllinen kokemus: Teatteriesityksiin osallistuminen voi olla yhteisöllinen kokemus. Niissä voi tavata uusia ihmisiä ja jakaa kokemuksia ystävien tai perheen kanssa. Yhdessä jakaminen voi lisätä elämyksen nautittavuutta. (Suuri osa varmasti tuntee vähintään jonkun speksaajan tänäkin vuonna. Paikalle kannattaa siis tulla vähintään kannustamaan kaveria.)
  • Emotionaalinen vaikutus: Hyvin tehty speksi tai teatteriesitys voi herättää voimakkaita tunteita ja ajatuksia. Ne voivat koskettaa katsojaa syvällisellä tasolla ja tarjota mahdollisuuden syventyä erilaisiin teemoihin ja tarinoihin. (Speksi saa posket kipeäksi nauramisesta ja  kyynelkanavat auki draamankaaren vetäessä mukaansa. Tunnereaktioilta et voi välttyä.)
  • Luovuuden ja ilmaisun arvostaminen: Speksit ja teatteri ovat luovan ilmaisun muotoja, jotka vaativat monenlaista osaamista ja taitoa. Osallistuminen näihin esityksiin voi auttaa arvostamaan luovuutta ja ilmaisun merkitystä. (Luovuutta tässä produktiossa on tuopin täydeltä. Oikotietä onneen ei ole, vaan speksaajat ovat vuodattaneet sielunsa ja sydämensä produktiolle. Näyttelijät, tanssijat, koreografiat, bändin sovitukset, puvustus, lavastus, maskeeraus… Ihailtavaa todella löytyy.)
  • Rutiinien katkaiseminen: Speksien ja teatteriesitysten katsominen tarjoaa mahdollisuuden irrottautua arjesta ja rutiineista. Ne voivat toimia virkistävänä vaihteluna ja tarjota hetken rentoutumista ja hengähdystaukoa. (Välillä on hyvä nostaa katse ylös excelistä ja poiketa arjen rutiineista. Kurssin läpipääsy tai trainee-paikan saaminen eivät varmasti jää kiinni siitä ajasta, jonka Speksi-esitys sinulta vie. Todennäköisesti pieni irtiotto jopa lisää tehokkuuttasi, kukapa kauppislainen sitä ei haluaisi.)

Kaiken kaikkiaan speksien ja teatteriesitysten katsominen voi olla innostava, opettavainen ja viihdyttävä kokemus, joka rikastuttaa elämää monin tavoin.

Wau mikä myyntipuhe, ChatGPT ei jättänyt pulaan tälläkään kertaa. Viimeistään näiden perusteiden tulisi vakuuttaa jokainen TuKYlainen siitä, miksi Speksiä kannattaa mennä katsomaan. Näiden lippujen oston takia ei edes tarvitse nostaa telttaa pystyyn kauppakorkeakoulun eteen, sillä lippujen osto onnistuu helposti Kide.app-sovelluksesta. Linkin lipunmyyntiin löydät esimerkiksi Instagramista @tuky_speksi. Samasta paikasta löydät myös lisätietoa aina aikatauluista tiimiesittelyihin. Nähdään esityksissä!

Minttu Agarth
Toiminnanjohtaja