Suuri määrä ehdokkaita, joku voittaa ja joku häviää. Ympärillä leijailevan mystisen ilmapiirin voi haistaa, kun media riepottelee ehdokkaiden toimia viikkoja, kunnes kaikki kulminoituu tulosten julkistamiseen. Kyseessä ei ole Big Brother. Kyseessä on vaalit.

“Äänestä, äänestä, äänestä – muistitko jo äänestää?” Koodi, jota kansamme suoltaa ulos aina, kun tasavallan periaattein pysähdymme päättämään yhteisistä asioista. Etenkin suomalaiset ovat erittäin kunnostautuneita keskustelemaan äänestysaikana äänestämisestä,sillä kyky ylläpitää chit-chattia on meillä yleisen käsityksen mukaan hatara. Mikä tahansa kaikkien tiedossa oleva aihe sopii pohjustamaan keskustelua, jos sellaista on pakko ylläpitää.

Äänestäminen liittyy vahvasti suomalaiseen identiteettiin. Kaikki muistavat “Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen” –mantran, joka vuosi saamme äänestää vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä ja Idols Suomen ensimmäisen tuotantokauden finaalissa ääniä jaettiin noin puoli miljoonaa kappaletta. Uskallan jopa väittää, että meillä kaikilla on hyvässä muistissa jokin muisto äänestämisestä. Itselläni se on puhelimella salaa suoritettu Euroviisu-äänestys 2009, jonka onnistuin vahingossa suorittamaan kahteen otteeseen.

Vaaleissa äänestäessä meitä kiehtoo kaksi asiaa: kilpailu ja salaisuudet. Oman ehdokkaan on oltava korkeammalla kuin muiden, mutta kukaan ei silti paljasta, ketä on äänestänyt. Meille on ominaista kilpailla muita vastaan, oli se sitten naapuria paremman auton hankkiminen tai Ruotsin nöyryyttäminen MM-jäillä. Lisätään tähän soppaan vielä tuo vaalien salamyhkäisyys, jolloin jokaisen sisäinen uteliaisuus, kansankielellä Ulla Taalasmaa, herää viimeistelemään kokonaisuutta. Vaalit ovat kaunis yhdistelmä kaikkea, mitä me rakastamme.

Nyt käynnissä olevien TYYn edarivaalien kunniaksi en aio pitää yllä salaperäisyyttä. Euroviisuissa 2009 äänestin Kreikan Sakis Rouvasia, TYYn edarivaaleissa äänestin TSE-listaa, joka ajaa kaikkien meidän etuja.
Sakis Rouvasin Euroviisubiisin sanoin: “This is our night!”

Aleksi Aalto
Kauppatieteiden ylioppilas