Ärsyttääkö sinuakin kokata? Tai tiskata ja siivota kokkaamisen jälkeen? Suunnitella viikon ruokaostokset etukäteen? Ja kun kauppaan lähdetään niin siellä sitten haahuillaan ympäri päättömästi unohtuneiden ruokien perään. Niin minuakin, mutta ruokailua ei voi päivän aikana välttääkään. Itselleni on muodostunut liian helpoksi tavaksi vaan tilata ruuat Foodorasta tai Woltista. Tiskatakaan ei tarvitse, kun takeaway -ruokailusta syntyneet roskat voidaan vain hävittää ja keittiö pysyy siistinä. Hesburger sovelluksen lataaminen koitui omaksi tuhoksi, sillä tilaaminen on niin helppoa, ruuan saa nopeasti ja läheltä kotoa ja kerryttää samalla bonuksia. Lähikauppani ruokatiskin työntekijätkin ovat kaikki minulle liian tuttuja, että odotan päivää, kun he iskevät vakiotilaukseni valmiiksi käteeni. Omalla kohdallani säännölliset ruokailuajat voidaan unohtaa ja nälkää ei ennakoida, vaan kun se iskee, niin syötävää on saatava heti. Sitten sitä totta kai päätyy pohtimaan miksi väsyttää ja kiukustuttaa. Ollessani pieni, minua aidosti huolestutti, jos en osaa aikuisena kokata. Tulostin omaan kansiooni kaikki reseptit mitä käsiini sain, jotta ne eivät häviäisi tai jos internet kaatuisi niin minulla olisi ainakin minun reseptikansioni. Linda-lapsi ei uskonut internettiin selvästikään. Ylä-asteen kotitaloustunneilla ahkerasti sain lisäpisteitä kokkailemalla kotona ja pyytämällä vanhempien arvioita tuotoksistani. Sanotaan, että lapsena opitut tavat kantavat nuoruus- ja aikuisikään asti, mutta tässä kohtaan tilanne ei todellakaan ollut tämä. Tämän vuoden lupaus itselleni on syödä hyvää ruokaa enemmän kotona. Kotona olisi aina valmis illallinen valmiina. Ja ei, nuudelipussi tai muu valmisruoka ei ole tarpeeksi houkuttelevaa ruokaa.

Onneksi olin vinkannut ystävälleni aikeistani jo etukäteen ja hän ostikin joululahjaksi minulle kokkauskirjan. Tässä on vähän romantisointia, sillä kokkauskirjaahan kokkaus ei tarvitse, kun mikä tahansa resepti löytyy netistä. Valitettavasti pienenä koottu reseptikirja on tuntemattomassa sijainnissa. Lisäksi samaisen ystäväni kanssa olemme kokkailleet vuorotellen toisillemme, jolloin kokkausvinkit ja reseptit ovat vaihtuneet, eikä kokkailua tai ruokailua ole tarvinnut yksin suorittaa. Ruuan valmistaminen on itse asiassa ollut nopeampaa kuin tilatun ruuan toimitusaika. Tiskaus harmituksestakin olen päässyt eroon soittamalla samalla tiskatessani vanhemmille, isovanhemmille tai ystävilleni sekä kuunnellut podcasteja. Vähitellen kotikokkailu maistuu, kiinnostusta uusien reseptien etsimiseen ja kokeiluun löytyy ja varsinaista kokkausta joutuu suorittamaan noin joka kolmas päivä, kun annoksista riittää usein useimmille päiville. Hesburger bonukset ovat vaihtuneet K-plussa bonuksiksi. Ruokablogin voi lopettaa vain ja ainoastaan reseptiin, joten tässä seuraavaksi ihana ja helppo sitruuna-ricotta pasta Hanna Gullichsenin kirjasta Kokin Kotiruokaa, jota kuvataan kirjassa lännen nopeimmaksi arkiruuaksi:

360g spagettia
1/2dl pinjansiemeniä
125g ricotta juustoa
2rkl oliiviöljyä
30g pecorinoa raastettuna
3kl sitruunamehua ja raastettu kuori
½ tl suolaa
mustapippuria
tilkka pastan keitinvettä

Keitä pasta al denteksi. Paahda pinjansiemenet. Sekoita ainekset ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Sekoita pastan kanssa ja lisää pinjansiemenet sekä tarpeen mukaan pastan keitinvettä, jos kastike tuntuu kuivalta. Valmista! Ja uskomattoman helppoa. Itse laitan vielä ruoka-annoksen päälle pecorinoa.

Hyviä aamupala, lounas ja iltapala hetkiä!