FOMO (Fear Of Missing Out) on tila, jossa ihminen pelkää jäävänsä paitsi jostain. FOMO:a voi aiheutua esimerkiksi tilanteessa, jossa tapahtuman liput myydään hetkessä loppuun, eikä itse kerkeä lippua saamaan. Kyseessä saattaa olla juuri se tapahtuma, jota on väitetty vähintään vuosisadan bileiksi. FOMO voi myös syntyä tilanteessa, jossa henkilö haluaisi bileisiin, sitseille tai vaikka vain lounasseuraa, mutta omaa kaveriporukkaa ei ole löytynyt, eikä ole ketään ketä pyytää mukaan.

FOMO:n oireisiin lukeutuvat ulkopuolisuuden tunne, alakuloisuus ja tunne siitä, että kaikilla muilla on aina hauskempaa. On myös tutkittu, että FOMO voi aktivoida aivoista samoja kipualueita, jotka aktivoituvat, kun ihminen tuntee fyysistä kipua. Pelko FOMO:sta voi myös johtaa siihen, että henkilö lähteekin tapahtumaan tai hengailemaan kavereiden kanssa, vaikka tarkoitus olisi ollut vain levätä. FOMO voi johtaa pahimmissa tapauksissa uupumiseen asti. Jos FOMO johtuu siitä, että kaverit eivät ole pyytäneet mukaan tapahtumaan tai omaa kaveriporukkaa ei ole vielä löytynyt, voi oireina olla myös toivottomuutta tai riittämättömyyden tunne.

FOMO saa monesti miettimään, että viettääkö nyt nuoruuttaan ihan väärin, kun muut näyttävät pitävän somen mukaan hauskaa, ja itse vain kyyhöttää kotona. Miten kaikki muut ovatkin löytäneet sen täydellisen kaveriporukan, jossa on aina hauskaa? Miten muilla on aina aikaa ja jaksamista käydä kaikissa tapahtumissa?

Parhaana hoitokeinona FOMO:a vastaan toimii armollisuus itseään kohti. Myös hauskat asiat saattavat kuormittaa ja nakertaa jaksamista. Jokainen tarvitsee joskus oikeasti vapaata. Sellaisia päiviä, joille ei suunnittele yhtään mitään, ei edes lounasta kaverin kanssa tai kuntosalilla käymistä. Joskus on yksinkertaisesti vain oltava.

Kun pääsemme vähitellen irti koronarajoituksista, voi tuntua siltä, että menetetty aika on nyt elettävä heti takaisin. Tapahtumakalenteri on ollut täynnä koko syksyn, eikä meno tule ihan heti hidastumaan. On siis osattava itse hidastaa tarpeen tullen. Tapahtumat eivät ole heti loppumassa kesken, vaikka niitä muutaman jättäisikin välistä.

Voimme myös auttaa toisiamme FOMO:n ennaltaehkäisyssä. Voimme kunnioittaa muiden asettamia rajoja. Esimerkiksi sitä, että kaverisi ei jonain iltana halua lähteäkään bileisiin, vaan jäädä kotiin ja mennä vaikkapa aikaisin nukkumaan. Jos taas huomaat, että joku tuttusi ei oikein käy tapahtumissa, niin kysy tätä rohkeasti mukaan. Voi olla, että hän ei ole vielä vaan löytänyt omaa kaveriporukkaansa, jonka kanssa mennä tapahtumiin. Voi tuntua vaikealta lähteä yksin tapahtumaan, ja Terve Mielen sivun alta löydätkin tukiopiskelijat, joita voit myös kysyä mukaan tapahtumiin, lounaalle tai miksei vaikka seuraksi Parkin lenkille!

FOMO on välillä väistämätöntä, mutta tapahtumia tulee aina lisää. Välillä paras asia voikin olla oppia nauttimaan JOMO:sta (Joy Of Missing Out).

Nähdään tapahtumissa (tai ei)!

Matilda Hyytiäinen

Sosiaalipoliittinen vastaava