Hyvää alkanutta vuotta jokaiselle ruudun toisella puolella istuvalle! Kevätlukukausi on taas käynnistynyt, ja on ollut ihanaa havaita jopa väenpaljoutta koulumme käytävillä, K-loungessa ja Mercalla. Tämä on jotain, mitä koulumme ja yhteisömme on kaivannut jo muutaman vuoden ajan– itse asiassa helmikuussahan tulee täyteen kolme vuotta ensimmäisten koronarajoitusten voimaan astumisesta (onneksi kuitenkin nämä ajat ovat jo takanapäin).

Haluaisin kuitenkin keskittyä kirjoituksessani seikkaan, jonka kanssa päädyin itse tekemisiin syyslukukauden lopulla ja joka on yhteisössämme ajankohtainen. Henkilökohtaisella tasolla viimeiset kaksi lukukautta ovat olleet hyvinkin raskaita, ja usein vaikeiden hetkien osuessa kohdalle olen turvautunut turruttamaan epämukavat tunteet nauttimalla opiskelijariennoista. Useimmiten viikkoon mahtui vähintään neljät riennot, välillä useammat. Tämä vaikutti omalla kohdallani hyvin negatiivisesti niin koulunkäyntiin, kuin myös ihmissuhteiden ylläpitoon ja niistä huolehtimiseen.

Olin syksyllä 2021 osallistunut Suomen Ekonomien, Nuoret ekonomit – tapahtumaan, jossa Hanna Tikander oli kertomassa Sober curious –ilmiöstä. Ilmiöllä tarkoitetaan tietoisempaa juomista ja raitistelun kokeilua tilanteissa, joissa alkoholia on normaalisti tottunut nauttimaan. Syksyn 2022 aikana Turun KY alkoi aktiivisesti tarkastelemaan yhteisömme alkoholikulttuuria, ja siinä samassa aloin myös itse kriittisesti tarkastelemaan ja miettimään omaa alkoholin käyttöäni. Päädyin omien vuosijuhliemme jälkeen ratkaisuun vähentää alkoholin kulutustani huomattavasti, kuitenkin karsimatta osallistuttavien tapahtumien määrästä

Omia sober curious –havaintoja

  • Plasebo humaltuminen on oikeasti real thing
  • Ilman viinaakin voi olla hauskaa (sori nyt vaan Petri)
  • Juhlat jopa tuntuvat pidemmiltä!
  • Kun ympärilläsi on oikeat ihmiset, on juhliminen ihan yhtä hauskaa ilman promillejakin
  • Seuraavana aamuna ei olekaan huono olo ja Buranaa ei tarvitse syödä aamupalaksi
  • Seuraavana aamuna ei myöskään ahdista ”tekemättä” jääneet asiat
  • Yleinen vireystila paranee huomattavasti

Tällä tarinalla ja kirjoituksella haluankin innostaa teitä tarkastelemaan omaa alkoholin käyttöänne ja muistuttaa, että osallistuminen tapahtumaan ja siitä nauttiminen ei missään tapauksessa vaadi alkoholin käyttöä. Muistakaa myös, että jokaisella tulee olla oikeus itse päättää omasta juomisestaan, ja mikäli itse olet juhlatuulella ja haluat nauttia alkoholia niin tämä ei tarkoita, että kaikki muutkin kokevat samoin. Muistetaan että jokainen on tervetullut Turun KY:n tapahtumiin, joten kunnioitetaan yhdessä jokaisen omaa tahtoa, ja pidetään yhdessä hauskaa riippumatta promilleista!

Markus Karlstedt
Koulutuspoliittinen vastaava