Rupeama nimeltä orientaatioviikko on nyt ohi ja pupusyksy siintää edessä. Tuntuu hassulta, että asia, jota on suunnitellut vuoden alusta asti hujahti hetkessä ohi. Itselleni on ollut suuri ilo päästä luotsaamaan tämän vuoden tutoreita sekä herättelemään henkiin kahden vuoden jälkeen orientaatioviikko ilman koronarajoituksia! Tuntui myös oudolta, että itselläni alkoi kolmas opiskeluvuosi ja uudet puput loikkivat taas kouluumme – tuli oikeasti jo vähän vanha olo…!

Muistan itse, että tullessani pupuna kouluumme otin kovat paineet esimerkiksi siitä, saanko kavereita, kuinka opinnot sujuvat, mistä tiedän mitä opintoja valita ja niin edelleen. Tuntui, että monet löysivät kaveriporukan heti ekoina päivinä, kun taas itse tutustuin moniin, mutta porukkaa ei heti muodostunut. Paine verkostoitua oli kova ja tuntui siltä, että jos ei heti löydä kavereita, niin niitä ei löydä ikinä.

Haluaisinkin siis sanoa sinulle uusi pupu – älä huoli. Oikeasti! Asioilla on tapana järjestyä, ja niin kävi myös itsellenikin. Jokainen meistä tekee omanlaisensa yliopistopolun. Olet varmasti kuullut rusakkojen sanovan, että pupusyksy on elämän parasta aikaa. Älä silti ota liikaa stressiä siitä. Sinulla on vielä monen monta opiskeluvuotta edessäsi, joten ikimuistoisia kokemuksia mahtuu vuosiin vielä lukuisia pupusyksyn jälkeenkin. Kavereita kerääntyy mukaan vuosien varrelta, ja esimerkiksi TuKYn toimintaan mukaan lähteminen on loistava tapa tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin. Yliopisto on myös siitä hienoa, että voit suunnitella opinnot omanlaiseksi ja hyödyntää omia mielenkiinnon kohteitasi, sekä aikatauluttaa opinnot niin, mikä itsellesi tuntuu hyvältä.

Pupusyksy on täynnä toimintaa, joten pidä myös omasta jaksamisestasi huolta. Ihan jokaiseen tapahtumaan ei ole pakko mennä ja välillä on hyvä myös opiskella (uskokaa tai älkää). Jokainen etenee omaan tahtiinsa, joten etsi se oma polkusi. Välillä opiskelijaelämä saattaa myös tuntua raskaalta, joten pidä mielessä, että myös apua opintoihin sekä opintojen ulkopuoliseen elämään on tarjolla, ja sitä on saatavilla matalalla kynnyksellä.

Tervetuloa vielä kerran, uusi pupu! Nähdään Pupujaisissa!

Pihla Koski
Sosiaalipoliittinen vastaava