Moni TuKYlainen on varmasti kuullut jonkun seuraavista lauseista: ”Ai sä oot täällä näin myöhään?” ”Vitsi äijä kyl painaa hommia!” ”Miten sä jaksat aina sykkiä?” Halu menestyä, kilpailuvietti ja kunnianhimo ajavat tekemään paljon, painamaan pitkää päivää ja suoriutumaan. Tasapainottelu koulun, töiden ja vapaaehtoistoiminnan välillä tulee monille tutuksi jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ja ulkopuolelta katseleville näkyy vain vahva sisäinen motivaatio, suoranainen palo mennä eteenpäin.

Suoriutumisen kääntöpuolelta löytyy kuitenkin asioita, jotka eivät näy ulospäin. Ulospäin eivät näy ne unettomat yöt miettien mitä olisi pitänyt tehdä, mitä pitää vielä tehdä ja miten tämän kaiken voisi tehdä vielä paremmin. Ulospäin eivät kuulu ne äänet, jotka toistavat jokaista pienintäkin virhettäsi uudestaan ja uudestaan päivästä toiseen. Ulospäin ei tunnu se riittämättömyyden tunne, joka viiltää aina kun näet jonkun antavan enemmän kuin sinä. Se eteenpäin ajava sisäinen palo vaatii polttoaineekseen jatkuvaa menestystä, muuten se alkaa korventamaan sisälläsi. Tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Itselläni on vaikeuksia näiden kahden puolen tasapainottelun kanssa. Kun onnistun, se tuntuu häviävän pienen hetken ajan todella hyvältä. Epäonnistuminen taas saattaa tuntua vielä viikkojen jälkeen kurjalta, oli kyseessä kuinka pieni asia tahansa. Joskus tuntuukin, että vaikka kuinka suorittaisin ja onnistuisin, sisälläni oleva palo polttaa kaiken pois ja jättää vain nälän suorittaa lisää. Minua ei moni asia pelota yhtä paljon kuin ajatus siitä, että minusta tuntuu tältä samalta 40 vuoden kuluttua urani huipulla, tyhjältä.

Minulla ei valitettavasti tähän ongelmaan ole ratkaisua. Mutta jos joku kamppailee samankaltaisten tuntemusten kanssa, kannattaa muistaa, että ette ole yksin. Asiasta voi ja kannattaa puhua. Se ei välttämättä auta siinä epäonnistumisen hetkessä, mutta pitkässä juoksussa se varmasti keventää taakkaa. Totta kai tämä on helpompi sanoa kuin itse tehdä, mutta aion ainakin itse yrittää. Toivottavasti sinäkin.

Noel Snygg
myyntipäällikkö