Välillä pysähdyn ja mietin, mihin kaikki aika on taas mennyt. Kalenteri täyttyy eri tapahtumista, dediksistä ja yllättävistä menoista eikä aikaa hirveänä jää oikeastaan muulle. Tykkään siitä, että minulla on jatkuvasti tekemistä ja pääsen haastamaan itseäni uusissa asioissa, mutta välillä sitä miettii, että ehkä joskus olisi syytä ottaa vähän rennommin.  

Opin viime vuonna kantapään kautta sen, kuinka tärkeää on välillä levähtää ja olla itselle hiukan armollisempi. Elin ensimmäiset vuoteni koulussa laput silmillä. Suoritin kursseja hirvittävää tahtia, osallistuin melkeinpä jokaiseen tapahtumaan ja samaan aikaan tein osa-aikaisesti töitä. Syksyllä 2021 olin lähellä palaa loppuun, sain kaksi viikkoa sairaslomaa ja diagnoosina oli stressiperäinen ahdistuneisuushäiriö. Suoraan sanottuna en hetkeen ollut ollut niin helpottunut siitä, että sain luvalla ottaa hetken iisiä.

Mielenterveysasiat ovat olleet viime vuosina etenkin opiskelijoiden keskuudessa pinnalla ollut keskustelunaihe. Etäopiskelut uuvuttivat ainakin minut ja välillä oli todella hankala erottaa koulun ja vapaa-ajan eroa, kun istuin koko päivän omassa 35 neliön yksiössä. Onneksi tänä syksynä Mercan pöhinä on taas palannut vanhaan loistoonsa, ja minäkin pääsin tässä periodissa osallistumaan ensimmäiselle liveluennolleni.

Ottakaa siis itsellenne aikaa kiireiden keskellä. Pienetkin teot, kuten vapaat illat viikolla, tekevät ihmeitä jaksamiselle. Viettäkää aikaa myös teille tärkeiden ihmisten kanssa. Soittakaa vanhemmille tai leipokaa pipareita yhdessä uusien ja vanhojen kavereiden kanssa tulevan joulun kunniaksi. TikTokista tunnettu mental health walk teki ihmeitä omalle mielenterveydelleni. Käyn nykyään pari kertaa viikossa pidemmillä kävelylenkeillä ja samaan aikaan kuuntelen lemppari soittolistoja, podcasteja tai äänikirjoja.

Mikäs sen parempi tapa kuin lopettaa tämä blogiteksti pariin motivoivaan quoteen:

”Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.” — Albus Dumbledore

“You can’t control everything. Sometimes you just need to relax and have faith that things will work out. Let go a little and just let life happen.” — Kody Keplinger

Salla Huotari
Varapuheenjohtaja