Eveliina Nygrén, 2.vuosikurssi 

Olin aloittamassa juuri toista vuotta taloustieteen opinnoissani, kun minua pyydettiin lähtemään mukaan edariin. Enpä tainnut silloin edes kunnolla tietää, mikä tämä edari on, ennen kuin lähdin ehdolle vaaleihin – olin päässyt ensimmäisenä vuonna hyvin opiskelija-aktiivitoimintaan mukaan ja totesin, että eihän siitä mitään haittaakaan voi olla. Vaalien käynnistyttyä tiesin toiminnasta jo sen verran, että siellä päätetään TYYn asioista, sinne valitaan edustajat vaaleilla ja mukana on niin poliittisesti sitoutuneita kuin sitoutumattomia ryhmiä. Itselleni oli alusta asti tärkeää edustaa TSE-listan (silloisen TuKY-listan) riveissä, sillä ryhmä ajaa juuri meidän Turun Kauppakorkeakoulun opiskelijoiden asioita ja on poliittisesti sitoutumaton.

Kampanjointini oli melko pienimuotoista – jaoin lähinnä Facebookissa silloin tällöin vaaleihin liittyviä juttuja ja muistuttelin kavereita äänestämään. Sähköinen äänestys helpotti kampanjointia, sillä äänestämään pystyi missä ja milloin vain ja siihen meni aikaa keskimäärin alle puoli minuuttia. Oli siis helppo saada puhuttua kaverit äänestämään, kun homma oli tehty niin vaivattomaksi. TSE-listalla oli mainoksia ympäri kampusta ja pari kertaa hengailin listan ständillä kertomassa edustajiston toiminnasta ja miksi jokaisen tulisi äänestää. Joillakin ehdokkailla oli omia haalarimerkkejä tai pinssejä, joku taisi jakaa ilmaiseksi mainosvessapaperiakin opiskelijoille. Pienelläkin panostuksella kuitenkin pärjäsi mainiosti.

Kaverien tuella pääsinkin ensimmäisellä yrittämällä edustajistoon, ja pääsin ensimmäiseen edustajiston kokoukseen jo joulukuussa. Muistan olleeni vielä vähän pää pyörällä ensimmäisissä kokouksissa ja nopeatempoisuuden vuoksi paljon asioita meni täysin ohi, mutta onneksi vanhemmat edaattorit selittivät asioita meille uusille ja pitivät huolen, että meidänkin ääni tulee kuuluviin. Edustajiston kokouksissa istuminen on avartanut omaa näkemystäni asioihin suunnattomasti. Monia asioita on tullut katsottua lähinnä omasta näkökulmasta arvioiden asioiden taloudellisia vaikutuksia, mutta nopeasti on saanut huomata että se ei todellakaan riitä. Kokouksissa saattaa olla käsiteltävistä aiheista riippuen melko jyrkkääkin vastakkainasettelua, mutta kokouksien jälkeen Proffan kellarissa ei useimmiten muistella pahalla, vaan nauru raikaa ja keskustelu on vapautunutta. Edustajistossa tapaa monen eri tiedekunnan opiskelijoita ja oppii keskustelemaan rakentavasti (ainakin toivottavasti) aiheista, joissa kaikkien arvomaailmat eivät välttämättä kohtaa.

Viime vaalien jälkeen onkin tapahtunut paljon – oma opiskelu-ura lähti vähän eri suuntaan kuin alun perin oli tarkoitus, ja opiskelen nyt toista vuotta markkinointia tähtäimessä kauppatieteiden maisteri entisen valtiotieteiden maisterin sijaan. Tutkintonimikkeen vaihtuminen kesken edustuskauden ei haitannut, ja sain jatkaa edaritoimintaa tavallisesti vielä vaihtamisen jälkeenkin. Moni edaattorikaveri on myös lähtenyt edustuskautensa välissä vaihtoon, mutta ovat aina saaneet tulla takaisin. Valmistuminenkaan ei ole este ehdolle lähtemiseen, sillä listalta nostetaan aina pysyvästi estyneen edaattorin tilalle seuraava varaedaattori.

Mikäli ylioppilaskunnan asioihin vaikuttaminen siis kiinnostaa, kannatta ehdottomasti lähteä ehdolle syksyn vaaleissa! Kaksivuotisen kauden aikana ehtii kokea ja oppia paljon uutta ja tutustua moniin eri tiedekuntien opiskelijoihin.

Tänään keskiviikkona järjestetään perinteikkäät Kenen joukoissa seisot? – edarivaalibileet Apollossa. Lippuja myydään ennakkoon keskiviikkona klo 12 ja 14 välitunneilla hintaan 3e. Lippuja saa myös ovelta hintaan 4e. Kenen joukoissa sinä seisot?