Jodel @tse, 5.2.2023 

”Alotan kauppiksen ens syksynä ja oon miettiny mahollisia pääaineita. Mitä suosittelette ja miksi?” 

”Jos haluut töitä niin taloustiede tai lr.” 


Jodel @tse, 1.2.2023 

”Hej hej oon just valmistumassa oleva KTM, laskentatoimi + rahoitus. Mihin mun pitäis hakee töihin et sais sitä rahetta kun tästä on luvattu??” 

”Vaihda pääainetta sellaseen mis ei oo noin paljoo ylitarjontaa työntekijöistä.” 


Pääaineen valinta ei ole helppoa. Jodelin mukaan ainoa oikea valinta on LR, mutta sieltäkään ei ilmeisesti saa enää töitä. Markkinointi ja johtaminen ovat vain sitä kuuluisaa käsien heiluttelua ja kukaan ei enää edes tiedä opiskellaanko täällä toimitusketjuja vai toimistoketjuja. Yritä tässä nyt sitten tehdä oikea valinta pääaineesta. Vuosi on edennyt siihen vaiheeseen, että puputkin ovat tehneet pääainevalintansa. Mercan ja Montun pöydissä on kuulunut paljon supinaa aiheesta. Mikä nyt olisi oikea valinta? Mitä jos en saakaan haluamaani pääainetta? Omalla blogivuorollani toivon antavani kaikille hieman levollisuutta asiaan liittyen.  

Vuonna 2020 kirjoitin ylioppilaaksi ja päätin hakea kouluun. En oikein tiennyt mikä haluan olla isona mutta ilmeisesti johonkin oli haettava. Laitoin paperit vetämään, enkä ajatellut asiaa oikeastaan sen enempää. Olin varma, että en kuitenkaan pääse sisälle. Toisin kävi ja sain opiskelupaikan. Siten olin ison päätöksen edessä. Otanko paikan vastaan alalta, josta en ollut oikein varma ja menetän ensikertalaisuuteni? Entä jos pidän välivuoden ja vuoden päästä en pääsekään opiskelemaan? Päätin olla ottamatta paikkaa vastaan. Kyseessä oli päätös, jota sain vuoden aikana selitellä sekä sukulaisille, ystäville että Kelalle.  

Kesällä päätin mennä juttelemaan lukioni opon kanssa. Keskustelimme kiinnostuksenkohteistani sekä vahvuuksistani. Oponi mainitsi, että johtaminen ja organisointi voisi sopia minulle. Kesän aikana mietiskelin asiaa ja totesin, että oponi oli täysin oikeassa. Siten päätin, että haluan opiskella johtamista ja organisointia ja pikkuhiljaa päätös Turun kauppakorkeakoulusta alkoi muodostua. En kuitenkaan tiennyt kauppiksesta oikeastaan mitään. En tiennyt, että Turussa pitää opiskella kieliä, en tiennyt kuinka monia pääainevaihtoehtoja on, enkä todellakaan tiennyt kauppiksen stereotypioita.   

Syksyllä 2021 kävelin ensimmäisen kerran koulumme ovista sisään. Ei mennyt kauaakaan, kun minuun iski valtava paniikki. Siis mihin olin oikein joutunut? En tiennyt mikä on Big Four (enkä kyllä tiedä oikein vieläkään) tai rahishärkä. En ymmärtänyt, miksi jokin pääaine oli parempi kuin toinen tai miksi kaikki halusivat muuttaa pääkaupunkiseudulle. Itse kun olin silloin (ja olen edelleen) valmis muuttamaan koska vain takaisin pieneen 6000 asukkaan kotikuntaani.  Jokainen yleistys ja stereotyyppi iski minuun. Enhän minä tänne sovi.  

Pian aloin epäillä omia päätöksiäni. Oliko haluamani pääaineeni siis jotenkin huonompi? Olenko ollenkaan oikeassa koulussa? Siten aloin harkita myös muita vaihtoehtoja. Mikään muu ei kuitenkaan tuntunut oikein omalta. Toisaalta olen kiitollinen, että ympäristöni sai minut epäilemään valintaani, sillä se pakotti minut todella tutkimaan myös muita pääaineita ja kyseisen pohdinnan jälkeen pystyin todella sanomaan, että minulle sopii johtaminen ja organisointi. Kun vuoden vaihteessa tuli aika tehdä lopulliset pääainevalinnat olin helpottunut. Minun ei pitäisi enää puolustella valintaani ja sain opiskella sitä, mikä minua todella kiinnosti. En voi sanoa, että en ole päivääkään katunut, sillä edelleen aina välillä epävarmuus hiipii esiin. Saankohan tällä pääaineella töitä tai osaanko käytännössä edes mitään? Se on kuitenkin hyvin luonnollista. Olen saanut seurata tilannetta pian kaksi vuotta ja voin sanoa, että vastaavia epävarmuuksia on kaikkien pääaineiden opiskelijoilla.  

Toivon, että jokainen teitä on tehnyt omat valintansa omien kiinnostuksiensa ja vahvuuksiensa perusteella. Älkää antako muiden mielipiteiden tai yleistyksien vaikuttaa teidän päätöksiinne. Osalla pääainevalinta osuu kerralla oikeaan, osa taas saattaa joutua vaihtamaan useammankin kerran. Osa ei ole edes saanut pääainetta, jonka olisi halunnut. Tässä tilanteessa toivon, että uskallatte rohkeasti kokeilla myös muita vaihtoehtoja, vaikka lopullinen tavoite olisikin vaihtaa pääainetta. Uskallan sanoa, että kaikki pääaineet ovat hyviä vaihtoehtoja. Opiskelkaa siis sitä, mikä teitä todella kiinnostaa ja uskaltakaa harkita myös muita vaihtoehtoja.  

Itse olen ollut onnekas. Alun paniikista huolimatta olen löytänyt paikkani tästä koulusta. Nautin kiireisestä arjestani ja opinnoistani. Toivon teille kaikille samaa. Luottakaa itseenne ja nauttikaa tästä ainutlaatuisesta ajasta elämässänne.  

Terveisin onnellinen käsien heiluttelun -opiskelija

Jenny Sääksi  
KV-vastaava