Ihanteellinen perjantai-ilta tarkoittaa minulle viltin alle käpertymistä koukuttavan kirjan ja teekupin äärellä. Sain nuorempana kuunnella jonkin verran kommentteja ”lukutoukka” ja ”kotihiiri”, mutta itsetuntemuksen kasvaessa olen oppinut hyväksymään oman käsitykseni hauskanpidosta. Kylterin vapaa-ajan ei siis tarvitse koostua baari-illoista ja verkostoitumisesta – kuuntele itseäsi ja käytä energiasi nauttimiesi asioiden parissa.

Lukeminen on ollut minulle rakas harrastus ihan lapsesta asti. Kirjat antavat minulle eräänlaisen eskapismin tunteen ja tarjoavat uusia näkökulmia elämästä, ihmissuhteista ja yhteiskunnasta. Mielenkiintoiseen tarinaan uppoutuminen on terapeuttinen kokemus, joka auttaa unohtamaan koulustressin ja muut huolet. Tästä syystä luenkin usein iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Lukuharrastuksestani mainitessani kuulen usein, miten monia harmittaa, että lukeminen on jäänyt aikuistuessa kiireiden ohella kokonaan pois. Niinpä päätin kerätä vinkkejä lukuharrastuksen (uudelleen)aloittamiseen sekä koota teille kaikkien aikojen suosikkikirjani!

  • Suositut kirjat ovat suosittuja syystä. Älä pelkää liittyä massaan lukemalla best seller -kirjoja! Lukuharrastus kannattaa aloittaa kirjasta, jonka jo moni on todennut hyväksi.
  • Erilaiset sovellukset, kuten Goodreads ja StoryGraph tuovat lukemiseen uuden, interaktiivisen elementin. Käytän itse Goodreads-sovellusta, jossa voi luoda lukulistoja, seurata omaa edistystä ja arvostella kirjoja. Jos siis kiinnostaa, mitä luen tällä hetkellä, laita @oonaselina seurantaan! Lukeminen myös trendaa nykyään TikTokissa ja nimellä ”BookTok” löydät paljon erilaisia suosituksia.
  • Aloita lukuharrastus yhdessä kaverin kanssa! Kirjat voivat liikuttaa, yllättää ja saada pohtimaan, joten näiden ajatusten jakaminen toisen saman kirjan lukeneen henkilön kanssa on omasta kokemuksestani erittäin antoisaa. Suosituimpia kirjoja voi myös olla hankala saada kirjastosta, joten lainailemme usein kavereideni kesken ostamiamme kirjoja.

Jos et tiedä mistä aloittaa, tässä sinulle muutama ehdotus! Luen tottumuksesta englanniksi, mutta kyseiset kirjat löytyvät myös suomennettuina.

The Book Thief – Markus Zusak

The Book Thief, suomennettuna Kirjavaras, kertoo yhdeksänvuotiaan Lieselin elämästä Natsi-Saksassa toisessa maailmansodassa. Sodan takia Liesel varttuu kasvatuskodissa, jossa hän lukee varastettuja tarinoita naapureilleen ja kellariin piilotetulle juutalaismiehelle. Kirjavaras on hyvin tunteellinen kirja, joka mielestäni kaikkien tulisi elämänsä aikana lukea.

Normal People – Sally Rooney

Normal People on tunteiden vuoristorata. Siinä kuvataan irlantilaisten nuorten, lukiossa suositun Connellin ja outona pidetyn Mariannen, kasvutarinaa ja heidän välilleen muodostuvaa yhteyttä. Pidän Rooneyn kirjoitustyylistä paljon, koska hän onnistuu tutkimaan sosiaalisten ja taloudellisten eriarvoisuuden vaikutusta ihmissuhteissa kuvailemalla Connellin ja Mariannen tunteita tarkasti.

The Seven Husbands of Evelyn Hugo – Taylor Jenkins Reid

Hollywood-tähti Evelyn Hugo kutsuu tuntemattoman toimittajan Monique Grantin kirjoittamaan hänen elämäkertansa siitä huolimatta, että hän on vaiennut skandaaleista ja seitsemästä avioliitostaan julkisuudessa. Kirjassa kuvaillaan Evelynin elämää Hollywoodin glamourin keskellä ja ratkotaan mysteeriä Moniquen osallisuudesta siinä. Tykkään tästä kirjasta erityisesti sen LGBTQIA+-representaation vuoksi.

The Secret History – Donna Tartt

Richard Papen aloittaa antiikin kielten opinnot rikkaille ja nuorille suunnatussa Hampden Collegessa. Hän pääsee viiden opiskelijan ja heidän professorinsa sisäpiiriin, jossa eletään sivussa muusta yliopistosta. Ajan saatossa Richard saa kuulla rikoksesta, johon hänen uusi kaveriporukkansa on syyllistynyt ja joutuu kiinnijäämisen pelon aiheuttamaan kierteeseen mukaan. Suomennettuna Jumalat juhlivat öisin on psykologinen romaani, jossa kuvaillaan ihmisen moraalisten rajojen siirtymistä ja pahuutta. The Secret History on ehdoton lempikirjani!

Rentouttavia lukuhetkiä toivottaen,

Oona Korpijaakko
Sosiaalipoliittinen vastaava