“No oonhan mä tota saksaa jo yhdeksän vuotta opiskellut, mutta en mä oikeen osaa kuin esitellä itseni, kun en oo päässyt sitä oikeesti käyttämään..” Tämän tyylisen lausahduksen kuulen ainakin itse kanssaopiskelijoideni suusta yllättävänkin usein.

Me täällä kauppiksessa opiskelemme paljon kieliä, jotta loistaisimme tulevaisuudessa monikulttuurisessa liikemaailmassa. Kuitenkin, vaikka kuinka istuisi kielten luennoilla ja pänttäisi mallilauseita prujusta, matka sujuvaan puhumiseen tuntuu ikuiselta. Usein ajatellaankin, että kieltä täysin oppiakseen on lähdettävä ulkomaille sitä puhumaan. Asia ei kuitenkaan useimmiten ole näin, sillä kotikansainvälistymällä voi kieltä oppia myös tehokkaasti.

Kauppikseen saapuu joka vuosi läjäpäin vaihto-oppilaita ympäri maailmaa ja Turun yliopistoon vielä sitäkin enemmän. Vaihtarimme puhuvat lukuisia eri kieliä, ja heille juttelemalla pääsee omaa kielitaitoaan harjoittamaan ihan täällä Suomessakin. Eikä vaihto-oppilaisiin tutustuminen tarkoita pelkkää englannin puhumista, sillä suurin osa vaihto-oppilaistamme saapuu muista kuin englanninkielisistä maista.

Voin omasta kokemuksestani sanoa, että vaihto-oppilaat ovat jo ikinonnellisia, kun edes tervehdit heitä heidän omalla äidinkielellään; se osoittaa kiinnostusta heidän kulttuuriaan kohtaan ja luo kotoisan olon. Lähde siis rohkeasti rakentamaan keskustelua vaihto-oppilaidemme kanssa esimerkiksi yhteisillä kursseilla tai vapaa-ajan tapahtumissa, ja kehitä samalla kielitaitoasi istumatta kielten luennoilla ja pänttäämättä prujusta.

Anni Ryynänen

Kansainvälisten asioiden vastaava