Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten katsoin kädessäni olevaa Turun yliopiston ylioppilaskunnan eli TYYn edustajistovaalien ehdokasilmoitusta hieman hämilläni. Sen allekirjoittaminen, eli Turun kauppakorkeakoulussa opiskelevien etua ylioppilaskunnassa valvovan TSE-listan edustajistovaaliehdokkaaksi lähteminen, oli asiaa minulle esitelleen ystäväni mukaan ”tärkeää”. Hyvä jos edes tiesin, mikä tuolla Rehtorinpellonkadun toisella puolen Assarin kupeessa möllöttävä TYY on, kun nimeni tuohon lappuun päädyin rustaamaan. ”Mikä siinä nyt voi olla niin tärkeää?” ajattelin.

Tuo lokakuinen hetki kuitenkin aloitti aikamoisen seikkailun elämässäni ja ylioppilaskunnan tehtävissä toimiminen on yllättänyt näinkin Parkkiintuneen kauppatieteilijän monin tavoin.

Ensinnäkin minut yllätti ylioppilaskunnan toiminnan vertaansa vailla oleva koko ja ammattimaisuus. Opiskelijatoiminnassa harvemmin pääsee toimimaan organisaatiossa, jonka toiminta pyörii vuositasolla miljoonaluokassa, ja joka työllistää toistakymmentä äärimmäisen ammattitaitoista asiantuntijaa, jotka omistavat työpanoksensa turkulaisen yliopisto-opiskelijan elämänlaadun parantamiseen aina opiskelijatasolta valtakunnallisiin päätöksentekopöytiin saakka. 

Toiseksi minut yllätti, miten merkittävästi ylioppilaskunnan toiminta kytkeytyy tavallisen kylterin Mercatorintuoksuiseen elämään. Opintojen puolella ylioppilaskunta toimii ammattimaisena edunvalvontaorganisaationa huolehtien opiskelijoiden hyvinvoinnista ja opintojen sujuvuudesta sekä tukien ongelmatilanteissa painivaa opiskelijaa. Vapaa-ajan puolella ylioppilaskunta on opiskelijalle yhtä lailla tärkeä kumppani. Esimerkiksi vuosittain TYY jakaa noin 100 000 euron edestä järjestöavustuksia opiskelijajärjestöille. Nämä avustukset ovat myös merkittävästi mahdollistamassa Turun KY:n toimija- ja harrasteryhmien ansiokasta toimintaa ja Turun KY:n järjestöt ovatkin merkittävimpiä hyötyjiä näistä avustuksista koko yliopiston alueella. 

Kolmanneksi minut yllätti, miten hyväksi on tehdä yliopistolla edes jotain kuuluisan kauppiskuplan ulkopuolella, ja miten tärkeää on vielä edellistäkin kuuluisampi poikkitieteellisyys. TYYssä toimiessani olen päässyt toimimaan mahtavien opiskelijoiden kanssa, joiden taustat ovat joka puolella ympäri yliopistoa  – välillä jopa ympäri yliopistoja. Tämä on ennen kaikkea opettanut minulle asiantuntijana toimimista ja vaikuttamista monimuotoisessa ympäristössä, jossa ihmiset saattavat katsoa maailmaa hyvinkin erilaisten lasien läpi. Hieman työelämää jo maistelleena voin sanoa tästä oppimiskokemuksesta olleen korvaamatonta hyötyä.

Joten olet sitten innokas pupu tai jo aamuihisi hajonnut kypsempi tieteenharjoittaja (taikka mitä tahansa tuon vuosikurssi- ja motivaatiomatriisin ääripäiden väliltä oleva kauppakorkeakouluopiskelija), kannustan juuri Sinua ryhtymään TSE-listan edustajistovaaliehdokkaaksi! Se käy näppärästi täyttämällä ehdolleasettumisasiakirjan TuKYn toimistolla 11.10.2019 klo 12 mennessä. Pääset vaikuttamaan jokaisen kylterin opiskelujen ja hyvinvoinnin kannalta äärimmäisen merkittävään organisaatioon ja samalla kehittämään itseäsi tulevana ekonomina.

Ystäväni tavoin sanoisin sen olevan jopa aika ”tärkeää”. 

Eemil Säynäslahti
TYYn taloustoimikunnan puheenjohtaja
TSE-listan edustajistovaaliehdokas 2019