Välillä ystävyys voi tuntua ikävältä. Kaverille voi joutua sanomaan, että tänään en jaksa kuunnella. Tai ehkä olet huomannut, että kaverin alkoholinkäyttö on yhtäkkiä lähtenyt käsistä, etkä tiedä miten asian ottaa esille. Yksi kaverisi valittelee yksinäisyyttään, ja podet pahaa oloa siitä, että et ehdi häntä näkemään. Ystävyys on siis välillä kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista, mutta hyvä uutinen on se, että kurjatkin ajat kuuluvat ystävyyteen yhtä lailla kuin hyvätkin ajat.

Vaikeat tilanteet ystävien kanssa voi olla helpompi sivuuttaa, esimerkiksi riidan unohtaminen tuntuu helpolta, sen käsittely ei niinkään. Voi myös tuntua helpommalta vain suostua näkemään kaveria, vaikka omat voimavarat olisivatkin lopussa, kuin ilmoittaa ystävälle joutuvansa perumaan. Kyseisten haastavien tilanteiden käsitteleminen onkin taitolaji. On osattava laittaa itsensä epämukavaan tilanteeseen ja oltava jämäkkä.

Pureudun nyt sanaan jämäkkyys, sillä sanavalinnalleni on tarkka syy. Jämäkkyys ei ole aggressiivista totuuden kertomista tai läksyttämistä, vaan yhdistelmä rehellisyyttä sekä kykyä arvostaa niin omaa kuin ystävänkin tilannetta. Pelkkä kovien faktojen iskeminen pöytään ei aina tuota haluttua tulosta, vaikka tarkoitusperä olisikin hyvä. Sinua voi ehkä ärsyttää, että kaverisi on selvästi uupunut, mutta ei suostu ottamaan apua vastaan. Päätät siis kertoa kaverillesi totuuden siitä, kuinka hän pilaa oman elämänsä, jos ei hae apua. Lopputuloksen tälle keskustelulle voinee arvata. Kaverisi ei valinnut olla vaikeassa tilanteessa, ja jo sen faktan huomioonottaminen voi huomattavasti helpottaa keskustelua.

Jämäkkyys ja epämukavuus voivat myös joskus liittyä omaan jaksamiseen ystävyyssuhteissa. Tunnet piston sydämessäsi, kun et jaksa enää luentojen jälkeen nähdä kaveria, olenko nyt huono ystävä? Et, olet vain väsynyt. Voi tuntua pahalta perua suunnitelmia, mutta loppujen lopuksi on mukavampaa tavata kavereita, kun on energiaa vaihtaa kuulumisia ja energiaa keskittyä olemaan läsnä. Muista myös vastavuoroisesti ymmärtää kaveriasi, joka ei jaksa aina kuunnella. Ystävyyden ei ole tarkoitus kuluttaa enempää voimavaroja kuin itsellä on tarjota.

Ystävyys on äärettömän laaja käsite ja siitä voisi kirjoittaa artikkelin toisensa jälkeen. Välillä ystävyys antaa ja välillä se ottaa, ilman ystäviä olisi kuitenkin vaikeaa pärjätä. Lopuksi vielä muutama kannustuksen sana pupuille, ja muillekin, jotka kärsivät etäopiskelun yksinäisyydestä. Ennen kun edes huomaamme, Merca taas täyttyy ihmisistä ja tapahtumia on viikossa niin monta, ettei edes yhden käden sormilla voi laskea. Aina ei tarvitse jaksaa, mutta roikutaan edes mukana siihen asti, että korona on vain enää kaukainen muisto. Tsemppiä kaikille kevääseen!

Huomasithan myös, että EVAn Tosiystävä-kampanja jatkuu vielä 11.2. asti, joten muista käydä tästä linkistä nimeämässä Tosiystäväsi!

Matilda Hyytiäinen Sosiaalipoliittinen vastaava