Niin siinä vaan kävi, että kesä vaihtui syksyyn ja ensimmäinen periodi tuli päätökseen niin nopeasti, että se yllätti ainakin allekirjoittaneen täysin. Minä, niin kuin varmasti moni muukin, ajattelin syksyn alussa perinteisen optimistisesti, että aloitan opiskelemaan tosissani hieman myöhemmin. Nyt heräsinkin siihen todellisuuteen, että seuraavat dedikset eivät enää olekaan kaukana jossain, vaan tulevina päivinä, jopa pelottavan lähellä. Täytyy myöntää, että koulukirjat jäivät tyystin kesälomalle, kun itse keskityin opiskelijaelämän hauskaan puoleen ja iloitsin siitä, että kaikenlaisia tapahtumia voitiin taas järjestää normaaliin tapaan. Uskon, että moni muukin koki vastaavan valaistumisen viimeistään siinä vaiheessa, kun toisen periodin kurssi-ilmo meni ohi, vaikka tuntui, että ensimmäinen periodi ei ole kunnolla alkanutkaan.

Vaikka olisitkin niiden joukossa, jotka ovat periodin läpi opiskelleet ahkerasti, saattavat tulevat dedikset ja tentit aiheuttaa silti harmaita hiuksia. Tenttikausi on monelle stressaavaa aikaa, sillä siihen kasautuu paine siitä, että nyt pitää osoittaa oma osaaminen ja näyttää mitä kaikkea on (tai ei ole) kurssien aikana oppinut. Monelle kurssien arvosanat saattavat myös toimia mittarina omasta kyvykkyydestä ja keskiarvoja tuijotetaan usein liiankin tarkkaan. Näin asian ei pitäisi olla, mutta nämä ajatukset ja paineet tentteihin sekä arvosanoihin liittyen ovat täysin inhimillisiä ja harmittavan yleisiä.

Monet opiskelijat elävätkin suoritusputkessa, jossa kursseja täytyy tykittää toinen toisensa perään ja useat huomaavat olevansa tenttiviikon jälkeen täysin puhki. Mutta aikaa lepäämiselle ei ole, sillä seuraavaksi pitäisi taas aloittaa jo uudet kurssit. Varsinkin periodien lopussa saattaa tuntua siltä, että tekemättömät työt kasautuvat ja työmäärä on mahdoton. On kuitenkin täysin ok priorisoida itselle tärkeitä asioita silloinkin, kun to do -lista tuntuu loputtomalta. Toivon, että jokainen muistaisi tenttistressin ja kurssitöiden viimeistelyn keskellä kiinnittää huomiota palautumiseen ja tekisi myös itselle mieleisiä asioita. Loppujen lopuksi se kantaa pidemmälle, sillä yksittäisten kurssien arvosanoilla ei ole kokonaiskuvassa mitään väliä, vaan paljon tärkeämpää on oma hyvinvointi ja jaksaminen. Tenttejä ehtii uusia myöhemminkin, mutta omaa mielenterveyttä kannattaa vaalia.

Tulevina viikkoina tapahtuu myös paljon opiskelun ohella, sillä tällä hetkellä käynnissä on vuosijuhlakausi, joka sisältää erilaisia tapahtumia viinitastingeista lavatansseihin. Vuosijuhlakausi huipentuukin ensi viikon lopulla juhlittaviin Turun KY:n vuosijuhliin. Nämä tapahtumat toivottavasti tarjoavat vastapainoa opiskelulle ja viimeistään vuosijuhlilla voi juhlia päättyneen tenttiviikon sekä 72-vuotiaan TuKYn kunniaksi.

Muistetaan siis kaikki ottaa omaa aikaa ja tehdä asioita, joista tulee itselle hyvä mieli. Ja paljon tsemppiä jokaiselle tuleviin koettelemuksiin!

Elle Luukkala
Toiminnanjohtaja