Kuulen TuKY-aktiivien puhuvan lähes jatkuvasti siitä, kuinka kannattaa hakea toimintaan mukaan ja kuinka se tulee olemaan elämän paras päätös. Muistan jo pupuvuonna kuulleeni lukuisia syitä siihen, miksi kannattaisi ehdottomasti hakea toimintaan mukaan. Sama jatkui toisena vuonna, kun mietin, hakisinko Turun KY:n hallitukseen vai en? ”Sinulla tulee olemaan niin hauskaa, pääset tutustumaan uusiin ihmisiin ja valehtelematta tää tulee olemaan sun elämän paras vuosi.”” Perustelut olivat ihan houkuttelevia, mutta konkretia puuttui täysin.

Tässä blogipostauksessa ajattelinkin kertoa mitä konkreettista hyötyä olen itse saanut kuluneesta vuodesta. Viimeisen vuoden aikana olen toiminut Turun KY:n kansainvälisten asioiden vastaavana sekä CIA-TuKYn puheenjohtajana. Blogiteksti jakautuukin kolmeen eri osaan:
1. Mitä pelkästään hakemisesta oppi (vaikka ei tulisikaan valituksi)?
2. Mitä vuosi Turun KY:n hallituksessa on opettanut ?
3. Mitä vuosi CIAn puheenjohtajana on opettanut?

Pelkästään jo hakeminen Turun KY:n hallitukseen opettaa monia asioita, mistä tulevaisuudessa on hyötyä. Ajattele esimerkiksi töiden hakemista; jossain kohtaa meille jokaiselle tulee työhaastettelu vastaan. Haastattelutilanteet ovat aina enemmän tai vähemmän jännittäviä ja siitä huolimatta täytyy pystyä kertomaan, miksi olisit paras hakija tehtävään ja lisäksi osata vastata kiperiin kysymyksiin paineen alla. Hakiessani Turun KY:n hallitukseen minulla oli hyvin vähän kokemusta hissipuheen pitämisestä tilanteessa, missä sen pitäisi onnistua. Kun hallitusgrillissä kävelin lavalle pitämään hissipuhettani ja vastaamaan vanhan puheenjohtajan ja yleisön esittämiin kysymyksiin, tärisin kuin haavanlehti. Jo seuraavana päivänä huomasin merkittävän eron!j Syyskokouksessa pystyin olemaan huomattavasti enemmän oma itseni ja tuomaan parhaimpia puoliani esiin. Huomasin myös pari kuukautta myöhemmin työhaastatteluissa, että pystyin myös olemaan paljon paremmin tilanteessa läsnä ja skarppina, koska tilanne oli hyvinkin samankaltainen, mitä olin jännittänyt hallituksenhakutilaisuudessa – toki yleisö puuttui jälkimmäisestä. Uskon, että yleisölle puhumista ei voi koskaan harjoitella liikaa.

Turun KY:n hallituksessa oppii näkemään asiat usealta eri kantilta. Samaan aikaan kun täytyy pohtia oman sektorin asioita, on otettava huomioon myös kokonaisuus. Vuoden aikana Turun KY:n hallitus tekee erittäin paljon monenlaisia päätöksiä. Kun hallituksessa on 11 ihmistä, joilla kaikilla on eri sektorit ja erilaiset omat henkilökohtaiset mielipiteet, pitää oppia näkemään kokonaiskuva ja tekemään kompromisseja. Kuten jo mainitsin, tämän vuoden aikana olemme tehneet useita tärkeitä päätösasioita, joihin on täytynyt pureutua ja paneutua kunnolla, keskustella muiden kanssa ja tuoda oma mielipide esille pätöksentekohetkellä. Oli kyseessä sitten rekrytointi- tai rahoituspäätös, niin Turun KY:n hallitus on vastuussa päätöksestään. Lukuisat keskustelut ja päätöksentekotilanteet ovat vieneet minua eteenpäin ja huomaankin nykyisin miettiväni asiat ihan eri lähestymiskulmasta kuin alkuvuodesta, jolloin oli keskittyneempi minäminäminä-asenteen läpiviemiseen. Tämä kaikki on tehnyt minusta paremman tiimipelaajan ja ainakin analyyttisemmän ratkaisijan.

CIAn puheenjohtajana on taas täytynyt innostaa ja motivoida kokonaista jaostoa tekemään vapaaehtoistyöllään CIAn vuodesta mahdollisimman hyvä. Tässä itselläni on ollut henkilökohtaisesti eniten haasteita, mutta tämän suhteen olen myös eniten oppinut. Jaoston johtaminen vaatii jatkuvaa läsnäoloa vähintään puhelimen välityksellä, esimerkillä johtamista, jokaisen ihmisen lukemista ja tietynlaista huumoria. Tätä kaikkea myös nykyajan esimies tarvitsee työssään, koska työntekijät eivät enää ole vaihdettavia palasia vaan heitä pitää osata johtaa ihmisinä. Koen, että jaoston johtamisessa juurikin tästä on eniten hyötyä tulevaisuudessa.

Omien kokemusteni pohjalta en siis voi muuta kuin suositella hallituspestiin tai muuhun luottamustoimeen hakemista. Kyllä se on jännittävää ja vuoden aikana varmasti tulee olemaan omat haasteensa, mutta se on kaiken sen arvoista. Tsemppiä HalVa-jännään!

Kansainvälisten asioiden vastaava
Lauri Lehtinen