Hei! Olen Alex Toiviainen, kylteri 2019, matemaagikko 2021, sekä virkaatekevä Turun KY:n taloustoimikunnan puheenjohtaja. 

Olen opiskeluaikanani ehtinyt touhuta yhtä sun toista TuKYssä. Olin 2020 Ulkkiksen rahastonhoitaja, tutori, sekä 2021 kaudesta lähtien yhdistyksen taloudenhoitajana. Ensi kevätkokouksessa 6.4. tämä tie tulee kuitenkin päätökseen, kun valitaan seuraava taloustoimikunnan puheenjohtaja.

Taloudenhoito ei ole yksittäinen kyky tai taito, se on katalogillinen erilaisia ajatusmalleja, lähestymistapoja ja prosesseja. Työnkuva on punnitsemista, kanssakäymistä, hallinnointia, delegointia ja joskus myös budjetointia ja laskelmia. Taloustoimikunnan puheenjohtajana toimiminen on ollut paras kurssi jonka olen käynyt kauppiksessa. Arkeeni on kuulunut asioita joita työelämässä en pääsisi tekemään vielä moneen vuoteen gradun kirjoittamisen jälkeenkään.

Taloudenhoidon ohjesääntö luo taloustoimikunnan sekä sen puheenjohtajan pestin. Tässä dokumentissa eritellään tarkemmin vastuualueet ja toimintamallit, mutta pääasialliset ”sektorit” jotka pestiin kuuluu ovat yhdistyksen budjetin valmistelu, talouden seuranta ja suunnittelu, sijoitusvarallisuuden hallinnointi ja omistajaohjaus. TalTon PJ kuuluu myös TuKYn pöytäkuntaan, eli ryhmään johon kuuluu TuKYn hallitus, työntekijät sekä TalTon PJ. TalTon PJ osallistuu siis hallituksen kokouksiin, tuo sinne talouteen liittyviä esityksiä, vie sieltä esityksiä taloustoimikunnalle, sekä antaa oman asiantuntijuutensa yhdistyksen arkeen liittyviin asioihin.

 Tätä hommaa ei luonnollisesti tehdä yksin. Välittömänä aisaparina toimii talouspäällikkö. Minulla on ollut etuoikeus työskennellä Lindan ja Simonin kanssa. Talouspäällikkö vastaa siitä, että yhdistyksen päivittäinen talous pyörii. Yhteistyö on kuitenkin tiivistä: Jos esimerkiksi halutaan tarkistaa yhdistyksen likviditeettiä, talouspäällikkö valmistelee kirjanpidosta kassavirtalaskelman josta TalTon PJ tuottaa analyysin. 

TuKYn hallituksesta tulee myös läheinen. Vaikka hallitus on teknisesti TalTon PJ:n esimies, toimii suhde symbioottisesti. Eli taloudenhoidolla autat hallitusta, ja he vastaavasti auttavat taloudenhoidossa sekä päätöksenteossa.

Taloustoimikunta on henkilökohtainen tietopankkisi, historiikki ja oppikirja melkein missä tahansa asiassa joka tulee vastaan. Taloustoimikunnan jäseninä toimii TuKYn entisiä järjestöjyriä, asiantuntevia alumneja sekä oman erikoisalansa ammattilaisia. Tuuduttaudut nopeasti sen tunteen lämpöön, että vaikka olet teknisesti puheenjohtaja, tiedät kaikesta vähiten käytännössä joka asiasta. Vastuusi TalTolle on pitää heidät ajantasalla yhdistyksen tilanteesta ja taloudesta, tuoda esityksiä päätettäväksi, sekä päättää yhdessä suunnasta, johon yhdistyksen talouden tulisi suunnata. Kun esitys on käsitelty TalTossa, se tuodaan hallituksen tai yhdistyksen kokouksen päätettäväksi ja toimeenpantavaksi.

 Taloustoimikunnan puheenjohtajana toimiminen on antanut minulle valtavasti ja vienyt hyvin vähän. Olen saanut kokea ikimuistoisia hetkiä, saanut elinikäisiä ystäviä ja siinä sivussa saanut ainutlaatuisen oppimiskokemuksen taloudenhoidosta.

Jos sinä olet kiinnostunut taloustoimikunnan puheenjohtajan pestistä, minuun voi ottaa yhteyttä. Lisää tietoa löytyy TuKYn sivuilta, taloudenhoidon ohjesäännöstä ja hallituksen jäseniltä. 

 Uusi taloustoimikunnan puheenjohtaja valitaan 6.4. yhdistyksen kevätkokouksessa, ja ennakkokysymykset tulevat TuKYn sivuille kuluvalla viikolla.

 

Alex Toiviainen

Taloustoimikunnan puheenjohtaja

talous@tuky.fi