Kevät alkaa vihdoin ihanasti kolkutella ovella ja ennen kuin huomaammekaan, koittaa vappu ja kesän mittainen tauko opinnoista. Näin ollen osalla loppuu ensimmäinen ja toisilla taas jo viimeinen vuosi opintoja. Ensimmäisen ja viimeisen vuoden välissä on ehtinyt tapahtua paljon, ja ensimmäisen vuoden lopettavilla kaikki onkin vielä edessä. Opintojen loppupuolella olevat voivat varmasti allekirjoittaa, että aika menee ääääärettömän nopeasti. Itselläni opinnot ovat (ainakin pitäisi olla) jo puolessa välissä ja tuntuu kuin pupusyksystäkin olisi vain silmänräpäys. Kehotankin siis nauttimaan opiskeluvuosista, sillä ne ovat ohi ennen kuin arvaatkaan. 

Vaikka nyt itsekin kehotin nauttimaan opiskeluvuosista, niin monella näihin vuosiin voi liittyä myös esimerkiksi yksinäisyyttä, uupumusta ja muita ei-niin-kivoja tunteita ja nauttiminen voi olla vaikeaa. Erityisesti opintojen alkuun voi liittyä paineita kavereiden löytämisestä, eikä se välttämättä helpota vuosien edetessä. Jotkut löytävät tiiviin kaveriporukan lähes heti ensimmäisten viikkojen aikana, kun taas joillain siihen menee aikaa tai sitä ei välttämättä löydy ollenkaan. Itselläni ei esimerkiksi ole ollut mitään tiivistä kaveriporukkaa ja olenkin kipuillut asian kanssa näiden vuosien aikana. Odotin ennen opintojen alkua sitä, että se oma porukka löytyy heti ja sieltä löytyisi aina joku, jonka kanssa mennä lounaalle tai tapahtumiin, mutta sen sijaan olen aika ajoin kokenut paljonkin yksinäisyyttä. 

Ennen opintojen alkua odottamaani porukkaa ei ehkä vieläkään ole, mutta olen päässyt tapaamaan aivan ihania ihmisiä ja muodostamaan loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita. Yksinäisyyttäkään en ole enää hetkeen kokenut. Itse olen näitä ihmisiä löytänyt TuKYn toiminnasta, mutta kavereita voi löytyä muualtakin. Rohkaisen kuitenkin tutustumaan TuKYn laajaan vapaa-ajan tarjontaan, sillä erilaisten toimijoiden toiminnan kautta voit löytää omanlaisiasi ihmisiä. TuKYn toiminnassa on todella avointa porukkaa ja porukkaan pääsee varmasti mukaan! Mutta jos toiminta ei kiinnosta, on sekin täysin ok eikä tarkoita, etteikö kavereita voisi löytää muualtakin.

Yksinäisyyden tai muiden haasteiden kanssa ei tarvitse myöskään pärjätä yksin. Jos mieli tuntuu raskaalta ja oman paikan löytyminen tuntuu vaikealta, opiskelijoita varten on paljon resursseja, joita voi hyödyntää. En ala kaikkia tähän listaamaan, mutta resursseista löytyy tarkempaa tietoa esimerkiksi TuKYn nettisivuilta Terve Mieli -osiosta. Sieltä löytyy myös meidän ihanien tukiopiskelijoidemme yhteystiedot. Tukiopiskelijaan voit olla yhteydessä ihan missä asiassa tahansa. Tarvitset sitten juttuseuraa, kaveria lounaalle tai jonkun, jonka kanssa mennä tapahtumaan, tukiopiskelijamme ovat sinua varten <3 Jos on vähänkään sellainen olo, että tarvitset mitä tahansa seuraa, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä. Tukiopiskelijat ovat ihan huipputyyppejä, joihin kannattaa tutustua! 

Kokoavana ajatuksena: vaikka opiskeluvuosia hehkutetaan elämän parhaimpina vuosina, älä ota paineita, jos omat vuotesi eivät tunnu siltä. Omista opiskeluvuosista voi tehdä täysin omannäköiset, eikä niitä kannata vertailla muiden vastaaviin. Tärkeintä on, että teet asioita, joista itse nautit ja huolehdit omasta jaksamisesta <3 Muista myös olla matalalla kynnyksellä yhteydessä auttaviin tahoihin, jos yhtään tuntuu siltä, ne ovat sinua varten! Ja muista, että vaikka siltä voikin joskus tuntua, et ole koskaan yksin <3

Tämä on jo melkoisen pitkä teksti, mutta vielä ihan lyhyt juttu tähän loppuun. Meidän rakkaalle Terve Mieli -hankkeellemme on perustettu oma Instagram-tili, jonne kokoamme tulevana keväänä tietoa erilaisista tahoista, joihin voit olla eri tilanteissa yhteydessä. Löydät jatkossa tietoa eri resursseista helposti ja myös esimerkiksi tukiopiskelijamme Instagramissa @tervemieli_tuky. Haluamme tuoda hankkeen lähemmäs kuntalaisia, sillä se on meitä jokaista varten. Jos sinulle on siis vielä vähän epäselvää, mikä ihme Terve Mieli -hanke oikein on ja mitä se tekee, ala seuraamaan tiliä! Samalla pääset seuraamaan, mitä hankkeen ympärillä tehdään jatkossa. Pienenä porkkanana mainittakoon, että ensi viikolla tilillä käynnistyy myös arvonta, joka saattaa mahdollistaa Chillin alun jonkun vappuun 😉 

Aurinkoisin kevätterkuin, 

Ida Hartikainen
Sosiaalipoliittinen vastaava