Miltä näyttäisikään opiskelu ilman opiskelijajärjestöä ympärillä? Vastaukseni tähän on: ankealta. On vaikea ajatella, mitä kaikkea yhteisö ympärillämme meille tuokaan. Ystävät, kohtaamiset ja yhteiset kokemukset. Tätä opiskelijajärjestöä ei kuitenkaan ole aina ollut olemassa ja sen pinnan alla tapahtuu paljon sellaista, jota ei päällepäin näe, mutta joka lakatessaan loistaisi poissaolollaan.

Kirjoittaessani tätä blogitekstiä, on Maija Grundströmin kuolinpäivään viikko. ”Kuka on Maija Grundström ja miksi minun pitäisi välittää”, saatat kysyä itseltäsi. Vuonna 1950 perustetun Turun kauppakorkeakoulun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat päättivät perustaa opiskelijoiden etujen ajamiseksi oman ylioppilaskunnan. Yksi näistä opiskelijoista oli Maija Grundström ja hänet valittiin ylioppilaskunnan ensimmäiseksi emännäksi 69 vuotta sitten. Grundström oli läpi opiskeluaikansa sekä myöhemmissä elämänsä vaiheissa aktiivisesti mukana ylioppilaskunnan toiminnassa, minkä takia hänen mukaansa on nimetty Turun KY:n korkein mahdollinen huomionosoitus, Maija Grundström -mitali. Koko ylioppilaskunnan ja Turun KY:n historian aikana mitali on myönnetty yhdeksälle henkilölle.

Noh, miksi Grundströmeistä ja ylioppilaskunnista pitäisi välittää? Ilman ylioppilaskuntaa, nykyistä Turun KY:tä ja järjestäytynyttä opiskelijatoimintaa meillä ei olisi järjestelmällistä edunvalvontaa, mahdollisuutta vaikuttaa opintojemme sisältöön, omia tiloja, tapahtumia eikä liiemmin säilyneitä perinteitäkään. Järjestäytynyt yhteisö antaa meille avaimet vaikuttaa omiin opintoihimme Turun kauppakorkeakoulussa ja koko yliopistossa, oikeuden saada äänemme kuuluviin paikallisesti Turun seudulla sekä mahdollisuuden kehittää opiskelijoiden asioita kansallisella tasolla.

Nämä asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä vaan vuosien työn tulosta, josta on kiittäminen ylioppilaskunnan perustajille. He loivat meille pohjan vaikuttaa monella saralla ja monella tavalla. Heidän ansiostaan meillä on omat tilat kauppakorkeakoulussa, lämpimät välit henkilökuntaan sekä arvostettu mielipide opiskeluympäristössämme. Käytetään siis näitä meille suotuja mahdollisuuksia parhaamme mukaan ja pyritään takaamaan ne myös tuleville vuosikursseille.​

Kulttuuri- ja perinnevastaava

Ida Leppänen
Kulttuuri- ja perinnevastaava