Tiesitkö, että K-ryhmässä työskentelee yli 43 000 työntekijää, joista yli 2 300 erilaisissa asiantuntija- tai päällikkötehtävissä? K-ryhmä tunnetaan varmasti parhaiten erilaisista kaupoistaan, mutta niiden taustalla työskentelee suuri joukko ihmisiä mahdollistamassa menestyksekkään kauppakokemuksen kivijalassa tai verkossa.

Alta voit tutustua kolmen K-ryhmäläisen uratarinaan sekä heidän työtehtäviin. Nämäkin tarinat ovat vain pintaraapaisuja mahdollisuuksiin K-ryhmässä, ja erilaisia vaihtoehtoja työtehtäviin löytyy lukuisia erilaisia.

Asiakasymmärys tuloksiksi

Keväällä 2017 olin valmistumassa Turun kauppakorkeakoulusta markkinoinnin pääaineopiskelijana ja pohdinnassa oli seuraava siirto työuralla. Tutustuin K-ryhmän järjestämään Trainee-ohjelmaan, johon lopulta valikoiduin ja työurani alkoi loppukeväästä K-ryhmän autotoimialalla. Yllätyksenä itselleni tuli ylipäätään K-ryhmän vahva rooli suomalaisessa automarkkinassa. Olemme muun muassa virallinen maahantuoja sellaisille merkeille kuin Audi, Volkswagen, SEAT ja Porsche, minkä lisäksi kehitämme jatkuvasti uusia liikkumisen palveluita sekä toimimme omana vähittäiskauppaketjuna.

Trainee-aikanani perehdyin autotoimialan perusteisiin, aluksi työskennellen sekä automyynnin, huollon, logistiikan että maahantuonnin parissa. Perehdytysjakson jälkeen otin paikkani vähittäiskauppamme Asiakaskokemus ja markkinointi -tiimissä, jossa nykyäänkin työskentelen. Pääasiallisena vastuunani on tällä hetkellä asiakasymmärryksen hyödyntäminen palveluiden, tuotteiden, markkinoinnin tai johtamisen kehittämiseksi. Päivittäisessä työssäni tutkin jo kerättyä dataa tai tietoa ja muodostan niiden pohjalta kehitystoimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä sitten edistän yhdessä eri sidosryhmien kanssa ja seuraan, miten kehitys vaikuttaa ennalta määritettyihin mittareihin. Usein työssäni törmään myös siihen, että meiltä puuttuu jokin tieto, jonka perusteella voisimme tehdä päätöksiä. Tällöin lähden kartoittamaan erilaisia tapoja, joilla pystymme keräämään puuttuvaa tietoa toimintamme kehittämiseksi.

Parasta työssäni on tehtävien monipuolisuus sekä mahdollisuudet vaikuttaa oman työni sisältöön. Asioita kehitetään ja viedään eteenpäin nopealla tahdilla, jolloin huomaan myös pystyväni kehittämään itseäni erilaisissa tilanteissa. Nautin itse työssäni erityisesti siitä, kun näen ennalta määritettyjen mittareiden kehittyvän joka päiväisen tekemisen tuloksena.

Hienoimpia yksittäisiä projekteja, joissa olen saanut olla mukana on yritysasiakkaillemme suunnattu käyttövoimakonsultaatio. Palvelulla arvioimme yrityksen autokannan ja teemme ehdotuksen suosittelemistamme käyttövoimista, jotta ratkaisu olisi yritykselle kustannustehokkain ratkaisu. Palvelun kehityksen aikana olen päässyt työskentelemään niin asiakkaiden, IT:n, tuotekehityksen kuin myynninkin kanssa ja rakentamaan kokonaisuus huomioon ottaen parasta kokonaisuutta.

Vuoden 2021 alusta hyppään ohjausvastuuseen Asiakaskokemus ja markkinointi -tiimistämme, mikä kuvastaa mahdollisuuksista, joita K-ryhmässä tarjotaan. Yksilöiden kehitystä tuetaan ja olen itse saanut jatkuvasti lisää vastuuta työssäni. Jään innolla seuraamaan, miten urani K:ssa tästä etenee.


Matti Sahi

Customer Insight Specialist

K-Caara

Kaupasta konsernitalouteen

Opiskelin Turun kauppakorkeakoulussa vuosina 2001-2005, pääaineena laskentatoimea ja sivuaineena yritysjuridiikkaa. Opiskeluajan, kesälomia lukuun ottamatta, työskentelin 12 tuntia viikossa Suomen suurimmassa lähikaupassa, K-Citymarket Kupittaalla, kassalla ja neuvonnassa. 2005 alkuvuonna, kun läsnäoloa vaatineet kurssit oli suoritettu ja gradukin oli jo hyvässä vauhdissa, sain vinkin tavaratalojohtajalta auki olevasta tavaratalokirjanpitopestistä Tampereella, Ruokakeskon talouden palvelukeskuksessa. Hain ja pääsin. Tampereelta siirryin puolentoista vuoden päästä Keskon silloiselle pääkonttorille Katajanokalle ja aloitin tähän asti jatkuneen controller-urani.

Parasta K-ryhmän taloudessa on ollut mahdollisuudet siirtyä K:n sisällä eri liiketoimintoihin, potentiaalisesti myös ulkomaille. Olenkin kiertänyt eri tehtävissä ruokapuolen tavarakaupasta konsernitalouteen, K-Citymarketin ja Anttilan käyttötavaraan, autokauppaan ja taas nykyisin konsernin talouden tehtäviin. Nimikkeet ovat vaihtuneet ja vastuut aina kasvaneet, mutta alun kirjanpidon jälkeen, on työtehtävät sittemmin liittyneet sisäiseen laskentaan ja business controlling -toimintoon.

Oppia on tarttunut jokaisessa tehtävässä, mutta ehkä merkittävin kasvuloikka tapahtui käyttötavarakauppaan siirtyessäni. Tehtävä oli ensimmäinen esimiesroolini, kattoi kahden eri yhtiön liiketoiminnot – K-Citymarketin ja Anttilan, sekä sisälsi muun muassa näiden kahden talouden prosessien ja raportoinnin integroimisen. Kolme vauhdikasta vuotta sisälsi tilikarttojen yhdistämisen, yhteisen raportointimallin rakentamisen, ERP-hankkeen, suunnittelujärjestelmän käyttöönottamisen sekä muutosvaiheessa olleiden liiketoimintojen tukemisen.

Nykyisin työskentelen talouden kehityksen parissa ja yritän pysyä kartalla missä controllereiden käyttämä tai heidän työtänsä tukeva teknologiakehitys, parhaat käytännöt ja prosessit menevät. Näiden lisäksi osa työajastani menee talousprosessien eli kuukausiraportoinnin, ennustamisen, budjetoinnin ja strategian sekä näihin liittyen ylimmän johdon talousraportoinnin parissa. Pääsen näköalapaikalla osaltani edistämään talouden strategian toteutumista, missä myös controlling-toimintojen kehitys on keskeisellä paikalla.

Juuri nyt K-ryhmän taloudessa painottuvat perinteisten kovan talouden asiantuntijuuden rinnalla entistä voimakkaammin teknologioiden, automaation, robotiikan ja tekoälyn potentiaalien tunnistaminen ja niiden hyödyntäminen tehokkuutta ja parempaa päätöksentekoa saavuttaaksemme. Näiden lisäksi panostamme myös vaikuttavuuteen ja vuorovaikutukseen, tuottaaksemme aidosti controllereina parempaa lisäarvoa, pääoman tuottoa ja kassavirtaa liiketoiminnoistamme. K-ryhmän talous elääkin vahvasti muutoksessa mukana ja itse koen, että olen juuri nyt oikeassa paikassa.

Timo Rainio

Finance director, controlling development

K Finance

Töissä oppimassa

Olen aina ollut kiinnostunut vähän kaikesta, se voi olla hyvä tai huono juttu, riippuen näkökulmasta. Uuden oppiminen ja halu ymmärtää maailmaa ympärilläni ovat vieneet minua opiskelupaikasta ja työtehtävästä toiseen. Nimenomaan vastuullisuuden pariin minua ajoi kiinnostus kestävää liiketoimintaa kohtaan ja vaaleanpunaisilla unelmilla höystetty halu pelastaa maailmaa.

Se, miten olen päätynyt nykyiseen tehtävääni Keskon rakentamisen ja talotekniikan kaupan vastuullisuusasiantuntijana on vähintäänkin yhtä paljon sattumaa kuin määrätietoista vastuullisuustehtäviin hakeutumista. Opiskellessani vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelmassa Tampereen yliopistossa, tein kesän verran töitä hankinnan sosiaalisen vastuullisuuden parissa silloisessa Rautakeskossa, ja viihdyin hyvin. Kun maisteriksi valmistuminen sitten alkoi siintää horisontissa, pääsin Keskolle K Trainee -ohjelmaan, mikä viitoitti jälleen tietäni K-ryhmäläisenä eteenpäin.

K:ssa uratarinoita on yhtä monta kuin on K-ryhmäläisiäkin. Suuri talo ja monipuolinen tehtäväkenttä vähittäis- ja tukkukaupassa mahdollistavat paljon erilaisia urapolkuja niin toimialojen sisällä kuin niiden välilläkin. Läpi toistaiseksi verrattain lyhyen työurani, olen huomannut, että on tärkeää puhua ääneen siitä, mitä haluaisi tehdä ja missä haluaisi itsensä nähdä tulevaisuudessa. Lisäksi olen saanut myös ilokseni huomata, että ympärilläni on ollut paljon ihmisiä, jotka ovat uskoneet minuun ja kannustaneet eteenpäin.

Nykyään työskentelen vastuullisen hankinnan parissa, vastaten siitä, että hankintamme on kestävää. Tehtäväkenttäni on laaja, pitäen sisällään niin sosiaalisen vastuullisuuden kuin ympäristövastuunkin näkökulmia. Teen yhteistyötä monipuolisen sidosryhmäjoukon kanssa, ja yhteistyötahoihini kuuluukin niin tavarantoimittajia kuin järjestöjä. Yksi itselle rakkaimmista ja mieleenpainuvimmista projekteista on ollut yhteistyössä kiinalaisen CCR CSR -järjestön kanssa kesällä 2019 perustettu kesäpäiväkoti tavarantoimittajamme tehtaan yhteyteen Kiinassa. Päiväkoti tarjosi siirtolaistyöntekijöille mahdollisuuden viettää kesä lastensa kanssa. Oli upeaa päästä vierailemaan päiväkodissa ja nähdä, millainen vaikutus projektilla oli tehtaan työntekijöiden ja heidän lastensa elämään.

Nykyisessä roolissani saan olla rakentamassa kestävää liiketoimintaa ja parempaa maailmaa yrityksessä, joka kolmen toimialansa kautta koskettaa päivittäin lähes jokaisen suomalaisen elämää. Kaikki, mitä yliopistossa opin, antoi hyvän pohjan uralleni, mutta oli vasta alkua. Vastuullisuus, kuten nykyään niin moni muukin aihealue, kehittyy niin nopeasti, että mukana pysyy vain seuraamalla aktiivisesti ajan ilmiöitä ja opettelemalla uutta. Onkin siis ihan hyvä juttu, olla kiinnostunut vähän kaikesta. Useimpina arkiaamuina en kysykään itseltäni, mitä tänään osaan vaan, mitä voisin tänään oppia?

Susanna Oravainen

Sustainability Specialist

K-ryhmä

Etkö löytänyt näistä kirjoituksista itseäsi? Lisää tarinoita uramahdollisuuksista löydät täältä: https://kesko.fi/tyopaikat/monipuoliset-uravaihtoehdot/