Nyt kun vuosijuhlat ovat ohi ja juhlahumu hälvennyt, on aika palata arkeen ja tenttiviikon tenttien pariin. Monella meistä on tenttiviikon aikana useampi tentti. Niin on myös minulla. Ajoittain se tuottaa vaikeuksia, kun pitäisi samanaikaisesti lukea niin saksan, laskiksen kuin MENYn tenttejä varten. Tenttiviikkojen stressiä on helpottanut, kun ymmärsin että maailma ei lopu siihen, jos jokin tentti menee hieman heikommin.

Priorisoin tärkeämpiä tenttejä ja mikäli jokin tentti menee vähän heikommin, voin käydä tekemässä sen seuraavalla tenttikerralla uudelleen. Saamattomuuden takia roikkumaan jääneitä vanhoja tenttejä on ikävä käydä suorittamassa myöhemmin.

Myös tenttiviikon aikana täytyy muistaa lepo sekä tehdä asioita, joista tykkää. Opiskelu on maraton, ei sadan metrin spurtti. Koko ajan ei tarvitse eikä pidäkään lukea. Esimerkiksi kahvituokio Mercalla lukemisen lomassa virkistää kummasti mieltä. Samalla voi myös vaihtaa ajatuksia tulevasta tentistä kohtalotovereiden kanssa.

Tehokkaan opiskelun mahdollistamiseksi tulee löytää itselle sopiva paikka opiskeluun. Toiselle se on koti, toiselle kirjasto. Itsellä parhaiten on toiminut kirjasto. Kotona lukiessa on paljon enemmän ärsykkeitä häiritsemässä keskittymistä. Kannattaa myös kokeilla lukupiiriä. Yhdessä kaikki on mukavampaa ja porukassa on aina joku, keltä kysyä, jos jokin asia tuntuu vaikealta. Lukupiirissä on myös helpompi löytää hyvä lukurytmi.

Positiivisella asenteella tenttiviikko sujuu paremmin ja tuloksetkin ovat todennäköisesti mieluisempia. Tämän tekstin myötä haluaisin toivottaa tsemppiä tuleviin tentteihin!


Ville Hiltunen
Talouspäällikkö