Ensimmäinen oman alan työpaikka. Uusia ystäviä. Pitkiä päiviä toimistolla. Selitys sille, miksi KV1-kurssilla opeteltiin Incoterms-toimitusehtoja (ja miksi ne olisi kannattanut opetella). Firman sählyvuoro. Lounasetu. Urheilukasseja täynnä kirjanpitomappeja. Näitä kaikkia kulunut kisälliaika on uusille tilintarkastajille tähän mennessä tarjonnut.

Kisällinä oppii uutta ihan joka päivä.  Työ on mielenkiintoista, sillä eteen tulee jatkuvasti erilaisia yrityksiä ja tilanteita. Kisälli ei kuitenkaan jää yksin, sillä PwC:llä on hyvän yhteishengen ansioista helppo kysyä apua keneltä vain. Ensimmäisinä viikkoina, kun en vielä tuntenut toimiston väkeä, kysyin apua ensimmäiseltä vastaantulijalta, ja kaikilta löytyi aina hetki opastamiseen. Taitojen karttuessa pieniä yrityksiä oppi hiljalleen tarkastamaan yksinkin. Tuntui hienolta, kun vastaava tarkastaja allekirjoitti yrityksen, jonka olin tarkastanut kokonaan itse.

Tilintarkastuksessa on keväällä kiire, eivätkä tältä kiireeltä välty kisällitkään. Töitä on niin paljon kuin jaksamista ja intoa riittää, mutta ketään ei jätetä yksin pulaan töiden kanssa. Asiantuntijatyön luonteeseen kuuluu, että töitä tehdään silloin kun niitä on, mutta toisaalta kiireettömämpinä aikoina työajat joustavat enemmän ja töitä voi suunnitella omiin aikatauluihin sopiviksi. Liukuva työaika onkin ollut yksi mukava lisä työhön, ja kun välillä jaksaa tehdä hieman pidempää päivää, joustaa myös työnantaja tarvittaessa.

Tilintarkastus itsessään on uteliaalle ja pikkutarkalle ihmiselle osuva työ, mutta huippua siitä tekevät työkaverit. PwC:llä on paljon vastavalmistuneita töissä, jolloin työyhteisö on nuori ja samanhenkisiä ihmisiä riittää. Tänä keväänä Turkuun otettiin kahdeksan kisälliä, joten toimistolla pyörii muitakin nuoria välillä vähemmän ja välillä enemmän hukassa töidensä kanssa. Toisinaan toisten kisällien tuki on tullut enemmän kuin tarpeeseen, eikä oma osaamattomuus ahdista niin paljoa, kun tietää, ettei ole tilanteessa yksin.

Itseäni jännitti töihin menossa eniten se, löydänkö töistä kavereita, kun en näe opiskelukavereita enää joka päivä. Toimistolla on kuitenkin niin huippuja tyyppejä, että töihin on aina mukava mennä. Sählyvuorossa, aftereilla ja muissa tapahtumissa tutustuu hyvin työkavereihin, joista osa muuttuu ystäviksi myös työajan ulkopuolella.

Tilintarkastus mielletään puuduttavaksi ja kuivaksi työksi, mutta töissä pääsee tutustumaan jatkuvasti uusiin yrityksiin. Uuden yrityksen tarkastaminen alkaa usein johdon kanssa juttelulla, ja tässä pääsee toisinaan kuulemaan hauskojakin tarinoita yrityselämästä. Erilaiset yritykset ja tilanteet tuovat vaihtelua ja opettavat paljon, ja tämän vuoksi tilintarkastus kasvattaa jo kisälliaikana osaamista asiantuntijana huimasti.

PwC on rennon ilmapiirin ja mahtavien työkavereiden ansiosta huippu paikka olla töissä. Niille, jotka eivät pelkää tilintarkastuksen mainetta kuivana työnä, PwC tarjoaa paljon mahdollisuuksia, kokemusta yritysmaailmasta ja kevään virkistysmatkan Puolaan.