Turun Yliopiston kauppakorkeakoulussa opintojaan viimeistelevä Eero Retulainen saapuu haastateltavaksi suoraan asiakastapaamisesta. Reilun vuoden opintojensa ohessa OP Turun Seudun Yrityspankissa työskennellyt Retulainen on koostanut omannäköisensä opintopolun.

– Kiinnostus taloutta ja kauppakorkeakoulun opintoja kohtaan nousi yläasteen nurkilla ja lopulta se oli ainoa vaihtoehto. Menin lukiosta suorittamaan varusmiespalvelusta Lahden urheilukouluun ja sen aikana luin pääsykokeisiin. Muistan, kun isä kysyi pääsykokeiden aikaan mitä aion tehdä jos en pääsekään sisälle. Kyllä mä olin siinä kohti hyvin itsevarmana sitä mieltä, että kyllä pääsen. Haaveenahan mulla oli pienenä arkkitehti, mutta se kariutui siinä kohti, kun tajusin etten osaa piirtää, Retulainen naurahtaa jutellessaan opintojensa valinnasta. Suurimpana inspiraationa oli isoveli, joka myös taloustieteistä valmistuneena toimi suunnannäyttäjän roolissa ja auttoi myös pallottelemaan opintojen valintaa. Taloustieteisiin hurahtaneet veljekset olivat pienoinen ihmetyksen aihe kotonaan, vaikka isoveli onkin päättänyt siirtyä jatkamaan perheen maatilaa.

– Uteliaisuus asioihin ja työntekemisen merkitys on tullut kotoa. Mitään ei saa ilmaiseksi. Varsinkin, kun maatilalla on välillä paljonkin niitä tilanteita, ettei vaihtoehtoja ole. On pakko mennä töihin, vaikka ei yhtään huvittaisi. Onhan se opettanut työmoraalia ja sinnikkyyttä. Ja sitä kautta on varmasti myös tullut velvollisuudentunto ja on uskaltanut myös tavoitella näitä opintoasioita, Retulainen miettii sitoutumistaan.  Maisterivaiheen opintojen ja työnteon ohella arkea täyttää myös painonnosto. Viimeisin kisamenestys tuli Pohjoismaiden mestaruuskisoista, jossa Retulainen voitti oman sarjansa.

-Kaikki tasapainottaa toisiaan, opiskelu, työ ja huippu-urheilu. Kova työviikko tasapainottuu harjoitusleirillä ja jos taas on ollut harjoitusleiriviikko, niin sen jälkeen on ihan iloinen, että pääsee töihin. Onhan tämä urheilu vienyt myös paljon aikaa, suurin osa omasta vuosikurssista on jo valmistunut. Opintojen pitkittyminen on ollut omalta kohdalta tiedostettu valinta, kun en ole edennyt sitä perinteisintä polkua. Tokion 2020 olympialaiset on urheilun osalta vielä se, joka siintää mielessä. Sen jälkeen alkaa varmasti painottumaan työnteko ja painonnosto jää harrastuspohjalle, eli siitä mistä se on alkanutkin. Kävin ensimmäisenä vuonna vissiin kerran opiskelijabileissä ja en oo muuten kertaakaan käyttänyt haalareita, Retulainen tuumii ääneen naurun säestyksellä. Valintoja opintojen ja urheilun täyttämä arki on siis vaatinut.

Opinnoista kauppakorkeakoulussa Retulainen on saanut hyviä käytänteitä työelämään. Motivaatio oppimiseen on hänen mukaansa paljon suurempi, kun tietää mihin esimerkiksi juuri luennolla läpikäyty asia käytännössä vaikuttaa.

-Hyviä juttuja on tullut paljon! Etenkin kun sivuaineena on rahoitus ja tilastotiede, joiden käytännön esimerkkien kautta on ymmärtänyt paremmin kokonaisuuksia. Kun tiedostaa enemmän asioita ihan teoriatasolla niin sitä kautta täällä töissä näkee helpommin, miten vaikkapa korot käyttäytyvät tai miten asia esittäytyy asiakkaan näkökulmasta. Täällä OP Turun Seudussa on ehdottomasti hienointa se, kuinka auttavaisia ihmiset on! Vaikka teoriapohja on tässä kohti opintojen kautta melko vankka, niin se käytännön puoli vaatii vielä työstöä. Ei tarvitse jäädä jumittamaan mihinkään pattitilanteeseen, kun tietää että saa tarvittaessa apuja. Olen itsekin saanut vastuuta ja arvostusta, kun hommat on hoidettu hyvin. Motivaatio pysyy korkealla, kun oma työ noteerataan, Retulainen summaa hymyillen.