Mitä muutakaan antaa blogille nimeksi näin valtakauden päätyttyä? Testamentti-nimisen kirjoituksen laati alun perin 1983-vuoden puheenjohtajana toiminut Timo Hiekkaranta. Päätin tarttua samaan ideaan. Se, mitä puheenjohtaja voi perinnöksi jättää seuraajalleen, on kasan tavoitteita, joiden puitteissa hänellä on mahdollisuus luoda oman näköisensä vuosi. Vaikka vuosi 2017 jääkin ehkä Turun KY:n historiassa yhdeksi muiden joukossa, jää se myös varmasti monelle erittäin tärkeäksi palaseksi nuoruutta ja opiskeluaikoja. Erityisesti minulle vuosi 2017 oli erityinen.

Kausi hallituksen puheenjohtajana on ollut suuri opintomatka itseeni. Olen ymmärtänyt johtajan monet roolit – sen, miten on pystyttävä motivoimaan ihmisiä sekä samanaikaisesti vaatimaan heiltä ajoittain paljonkin. Vuosi on ollut hyppy tuntemattomaan, mikä on vaatinut laajasti oman jaksamiseni rajojen kartoitusta. Takana on hullun hauska vuosi, jota en vaihtaisi mistään hinnasta pois. On käsittämätöntä, kuinka paljon erilaisia asioita yksi vuosi voi opettaa niin johtajuudesta, epäonnistumisesta kuin siitä, mikä elämässä lopulta on tärkeää.

Nyt on viikon verran ehtinyt jo vierähtää vuotta 2018. Koen vuoden 2017 hallituksen puheenjohtajana velvollisuudekseni käydä vielä kerran läpi viime vuotta. Puheenjohtajavuoteni alussa en tiennyt, millaiseksi vuosi muodostuisi, tai minkälaista toimintaa lukuiset toimijamme vuoden aikana tekisivät. Pala palalta kokonaisuus alkoi kuitenkin hahmottua, ja nyt jälkikäteen katsottuna tapahtui vuonna 2017 isoja muutoksia monilla rintamilla järjestössämme.

Ensinnäkin otettiin kerhotalo Parkilla käyttöön entistä ympäristöystävällisemmät toimintamallit niin kierrätyksen, oma muki mukaan -käytänteen kuin jo paljon kehuja saaneiden TuKY-pullojen muodossa. Toinen suuri muutos oli uudistuneet verkkosivut, jotka toteutettiin kesän ja alkusyksyn aikana. TuKYn nettisivut kaatuivat keväällä vanhentuneen järjestelmän takia, ja siitä syystä sivut luotiin alusta asti uudestaan valtavalla vapaaehtoisten panostuksella. Nettisivu-uudistuksessa rakennettiin myös kauan kaivatut TuKYn englanninkieliset verkkosivut muun muassa tutkinto- sekä vaihto-opiskelijoiden tarpeisiin. Muutenkin viestinnässä tehtiin rohkeita uudistuksia. Sisäisessä viestinnässä siirryttiin Slackiin ja ulkoisessa viestinnässä otettiin käyttöön Snapchat. Muutos ei tapahtunut kivuttomasti ja muutosvastarintaakin esiintyi. Muutokset saivat kuitenkin paljon myös kehuja ydintoimijoiden keskuudessa, ja ne helpottavatkin tulevaisuudessa entistä avoimemman viestinnän toteuttamista.

Viestinnällisten muutoksien lisäksi vietiin maaliin monia jo vuosia työnalla olleita projekteja. Turun KY:n viralliseksi tunnukseksi vakiinnutettiin vaakuna, joka tulee muistuttamaan TYY:n Turku-salin seinällä ylioppilaskuntamme historiasta. Tämän lisäksi Monttu auki -laulukirjasta saatiin painettua uusi painos. Monia uusia käytäntöjä ja tapahtumia vakiinnutettiin viime vuoden aikana. Esimerkiksi Sitsibooli, Mayday Mayhem ja Vaellusexcu saivat jatkoa edellisvuosista. Uusiakin tapahtumakonsepteja lanseerattiin esimerkiksi Trilogia-tapahtumasarjan, lavatanssibileiden ja vuosijuhlasitsien muodossa. Näiden lisäksi monet perinteiset tapahtumat kasvoivat ja kehittyivät entistäkin suuremmiksi ja paremmiksi. Lisäksi toimiston toimintaa ja järjestystä uudistettiin samalla, kun COREn uusi tiimimalli otettiin käyttöön onnistunein tuloksin. Joululahjaksi saatiin toteutettua vielä teippaukset toimistomme ikkunoihin.

Yksi suurimmista hankkeista kuluneen vuoden aikana oli uuden yrityksen perustaminen Turun KY:lle. Monttu Ventures Oy on täysin uudenlainen avaus Turun KY:ssä. Sen tarkoituksena on tarjota oppimis- sekä yrittäjyyskokemuksia jäsenistöllemme ja samalla vahvistaa TuKYn vaikuttavuutta niin Turussa kuin kansallisestikin. Tämän lisäksi omistamamme yritys Profea lahjoitti 10 000 euroa Turun kauppakorkeakoulun kehittämiseen keväällä. Turun KY:n vaikuttavuus oli erittäin suurta vuoden 2017 aikana myös Suomen Ekonomeissa. Opiskelijoiden äänivaltaa saatiin yli kolminkertaistettua aikaisemmasta ja samalla kehitettyä opiskelijoiden ja ekonomien yhteistyöstä opiskelun alkuajoista aina valmistumisen kynnykselle asti. Maisteritutoroinnissa otettiin entistä vahvemmin huomioon myös Turun Seudun Ekonomien tarjoamat tapahtumat ja palvelut.

Suoranaisesti ei pelkästään Turun KY:n vaikutusvallan ansiosta tapahtuneita, mutta Turun kauppakorkeakoululaisille tärkeitä koulutuspoliittisia ja edunvalvonnallisia nimityksiä tapahtui useita kuluneen vuoden aikana. Ehkä tärkeimpänä ja näkyvimpänä oli mahtava sitoutumattoman kauppatieteellisen TSE-listan vaalivoitto TYY:n edustajistovaaleissa. Tämän lisäksi kaikissa TYY:n toimikunnissa ja hallituksessa on nyt kauppatieteilijöitä huolehtimassa jatkuvuudesta ja kehityksestä. Turun KY:n koulutuspoliittista historiaa tehtiin vuonna 2017, kun Miika Tiainen valittiin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2018 ensimmäisenä Turun KY:läisenä koskaan. Meidän Miika on nyt siis korkeakouluopiskelijoiden kattojärjestön puheenjohtajana kehittämässä entistä parempaa koulutusta. Tämän lisäksi Turun Yliopiston hallitukseen valittiin vuoden 2016 TuKYn hallituksen puheenjohtajana toiminut Paula Peltomaa. Suomen Ekonomien hallituksessa jatkuu myös vahva TuKY-edustus, kun Riku Hietarinta valittiin kolmantena TuKYläisenä peräjälkeen liiton hallitukseen opiskelijaedustajaksi. Riku toimii liiton kolmantena varapuheenjohtajana vuosina 2018-2020. Tämän lisäksi edellisen kauden Ekonomien hallituksessa toiminut Jussi Nieminen valittiin jatkokaudelle nyt valmistuneena Turun Seudun Ekonomien edustajana.

Vaikka vuosi näyttääkin tällaisena luettelona lähinnä hallinnollisten saavutusten listalta, mahtui vuoteen myös paljon iloa, naurua, surua, ajatusten vaihtoa ja ennen kaikkea unohtamattomia hetkiä. Opiskelijajärjestö on parhaimmillaan silloin, kun se tarjoaa unohtumattomia hetkiä ja mahdollisuuksia kehittää itseään samanaikaisesti. Turun KY on valloittava yhteisö täynnä mahtavia ihmisiä, jotka käyttävät valtavasti omaa aikaansa luodakseen muille unohtamattoman opiskeluajan. Vaikka nyt aika meistä on jo jättänytkin muutamalla päivällä, haluan vielä koko vuoden 2017 hallituksen puolesta kiittää kaikkia timanttisia toimijoitamme ja mahtavaa jäsenistöämme. Toivottavasti kaikki toiminnassa mukana olleet kokivat edellisen vuoden mieleiseksi ja ovat tulevaisuudessakin aktiivisia kuntalaisia niin vieraina kuin järjestäjinä tapahtumissa.

Henkilön Iines Pusa kuva.

Tulevat vuodet tuovat omat haasteensa tullessaan, mutta voisin lyödä vetoa, että myös tulevaisuudessa pitää miettiä jatkuvuutta, järjestön tavoitteita, palkitsemista, kehitysyhteistyötä, kansainvälisyyttä ja koulutuspoliittisia uudistuksia. Niiden joukosta voi Joona kumppaneineen rakentaa oman näköisensä vuoden ja omat tavoitteensa. Tässä kohtaa emme vanhana hallituksena voi muuta kuin toivottaa tsemppiä kaikille uuteen vuoteen ja ennen kaikkea voimia tuleville toimijoille! Kiitos, että huolehditte siitä, että Turun KY elää ja voi hyvin myös tulevaisuudessa. Ja voidaanhan me 2017 hallituksen puolesta sanoa, että olihan meillä nyt hauskaa!

Haluan vielä henkilökohtaisesti kiittää kaikkia mahtavia ihmisiä, joihin olen saanut mahdollisuuden tutustua tämän toiminnan kautta ja joiden kanssa olen saanut työskennellä viimeisen vuoden. Tämä on ollut minulle paikka oppia, epäonnistua ja ennen kaikkea yrittää. Kiitos paljon, että sain toimia viime vuoden hallituksen puheenjohtajana ja kehittää tätä upeaa organisaatiota. Ottakaa uudet toimijat koppi, ja tehkää asiat vielä meitä vanhojakin paremmin!

Terveisin,

Hallituksen puheenjohtaja 2017 – Nykyinen vanha huutelija
Kristian Raitio