Amerikkalainen tietojenkäsittelytieteen pioneeri Alan Kay on useampaan otteeseen todennut, että paras tapa ennustaa tulevaisuutta on keksiä se. Ei siis ihme, että toimialaliukumat ovat yhä yleisempiä – myös finanssialalla. Pohjola Sairaala avataan Turkuun keväällä 2018, OP Koti kokoaa yhteen asumiseen liittyvän tiedon ja OPn uusi aluevaltaus tarjoaa sähköautoilua palveluna. Yrityksen koolla ei ole merkitystä, kun halu tavoittaa muuttuvat asiakastarpeet on riittävän suuri.

OP Ryhmän toimintaa ohjaavat yli 100 vuotta vanha perustehtävä ja arvot. Perinteistä pankkitoimintaa unohtamatta OP Ryhmän tavoite on muuttua asteittain puhtaasta finanssitoimijasta digitaalisen ajan monialaiseksi palveluyritykseksi, jolla on vahva finanssiosaaminen. Suurellakin organisaatiolla on kaikki edellytykset uusiutua ja kehittyä niin, että alati muuttuviin asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin löydetään täydellisiä ratkaisuja. Ne on keksittävä ennen kuin asiakas itse edes tiedostaa niiden olemassaolon.

Tämä syksy on ollut minulle erityinen, koska olen aloittanut uusissa työtehtävissä OP Turun Seudussa. Minulla on pankki- ja vakuutustausta ja nyt toimin OPn uusien terveys- ja hyvinvointipalveluiden, asumisen palveluiden sekä liikkumisen palveluiden parissa. On kiehtovaa saada työstää OPn uusia liiketoimintoja Turun alueella. Asiakaskokemuksen jatkuva kehittäminen on minulle erityisesti oma mielenkiinnon kohde ja tämä on juuri se, mistä OPn uusissa liiketoiminta-alueissa on kyse: asiakkaan on oltava kaiken toiminnan keskiössä.

Muuttuvista asiakastarpeista johtuen liikkumisen palvelut ovat murroksessa. Jakamistalous on kasvava trendi nyt myös niiden osalta. Auton omistaminen ei välttämättä ole enää itseisarvo, vaan palvelua voi käyttää minuutilleen juuri omaan tarpeeseen sopivan ajan. OP Kulku ratkaisee pidempiaikaisen autoilutarpeen ja tarjoaa matalan kynnyksen sähköautoiluun. OP Kausiauto tarjoaa henkilö- tai pakettiauton käyttöön minimissään yhdeksi kuukaudeksi ja DriveNow-autolla voi ajaa jopa ainoastaan minuutin ajan. DriveNow on OPn uusista liikkumisen palveluista tällä hetkellä ainoa, joka toimii toistaiseksi vain pääkaupunkiseudulla. Auton olinpaikan voi tarkistaa DriveNow-sovelluksesta. Sen kyytiin voi hypätä missä tahansa ja jättää auton lähes minne tahansa palvelun toiminta-alueella.

Ekologisuus on minulle itselleni tärkeä arvo, mutta sen lisäksi uudet liikkumisen palvelut ovat myös kustannustehokkaita. Autoilijan ei tarvitse maksaa suurinta omistamisesta syntyvää kustannuserää eli arvon alenemista. Sähköautoilu on myös polttomoottoriautoa edullisempi vaihtoehto energiankulutuksessa. Sataa ajokilometriä kohden käyttökustannukset ovat keskimääräisesti kaksi euroa, kun taas bensa-autolla (kulutus 7,5l / 100 km) ne olisivat hieman yli 10 euroa.

Kalifornian yliopistossa noin vuosi sitten pidetyssä konferenssissa Alan Kay jatkoi tunnetun mietelauseensa perään todeten, että helpoin tapa ennustaa tulevaisuutta on estää sen tapahtuminen. Kayn mukaan niin kauan kuin emme riko liian monta Newtonin laeista, voimme luultavasti saada uuden teknologian toimimaan. Meidän pitää vain päättää, mitä me haluamme ja sitten toteuttaa se.

Anni Larkela

Asiantuntija, uudet liiketoiminnat

OP Turun Seutu